Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V kostele sv. Máří Magdalény probíhají nepovolené stavební práce. Bez vědomí památkářů

Kostel sv. Máří Magdalény je v povědomí veřejnosti v posledních letech především kvůli korupční kauze, ve které je obžalován i hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav. V současnosti v kostele probíhají nepovolené stavební úpravy, zjistil to server Náš Liberec.

„V kostele, který je kulturní památkou, probíhají drastické stavební úpravy a již kvůli tomu bylo zahájeno řízení se stavebním úřadem,“ uvedl Jaroslav Tauchman na webu Náš Liberec. Podle jeho informací došlo k rozsáhlým stavebním zásahům uvnitř kostela. Například zmizel štukovo-sádrový skořepinový strop.

Budova kostela z počátku 20. století představuje novobarokní památku se secesními prvky, která má velkou uměleckou hodnotu.

Památkáři jsou překvapeni

Stavba navíc probíhá bez vědomí památkářů. „Národní památkový ústav v Liberci jako odborná organizace památkové péče je nemile překvapen současnými stavebními pracemi v areálu, které nekorespondují s navrženou obnovou objektu. Stavební práce probíhají bez kontrolních dnů za účasti pracovníků naší organizace. S věcí již byly seznámeny orgány státní správy Magistrátu města Liberec – stavební úřad a oddělení památkové péče – a je na nich, aby podnikly odpovídající kroky, které povedou k nápravě věci,“ uvedl pro Náš Liberec ředitel libereckého Národního památkového ústavu Miloš Krčmář.

Kostel i celý objekt figurují v aktuálně největší korupční kauze v Liberci, která se týká zneužívání evropských dotací, které se dělo – jak minulý týden rozhodl soud – právě na rekonstrukci sv. Máří Magdalény, když zde docházelo k uplácení a podvodům.

Kostel je od roku 1966 zapsanou kulturní památkou, každý zásah musí odsouhlasit památkáři. „V případě sv. Máří Magdalény se tak neděje, respektive zde probíhají demolice v rozporu s odsouhlaseným projektem,“ upozornil server.

Vlastníkem kostela je společnost IBERUS s.r.o., stavební úpravy provádí ostravská společnost Zappa Design. „K celé věci nejsem kompetentní se vyjadřovat. Je tam nařízené řízení se stavebním úřadem, které proběhne na začátku září,“ reagoval na dotaz redakce Ivo Faruzel, ředitel Zappa Design.

Stěžejní část zmíněné kauzy souvisí s téměř dokončenou opravou kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberec, kostel Máří Magdalény, kauza, stavba, památka, obvinění, Martin Půta, Metrostav, kostel, Marie Magdalena, památková péče, stavební úřad, Národní památkový ústav, Miloš Krčmář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Beru Ska

Jak jinak ono se to vsakne vstreba
Půta a spol to zamete ????

Pátek, 5. srpna 2022, 13:56Odpovědět

Petr Ruprecht

Kdepak máme teď Zámečníka, Janďourka, Šolce, Půtu? Jo ono nejde o kytičky, semafory? Co to Centrum Buriana, Šolci? Janďourek si polepšil na kandidátce :-D A co dělají kamarádi Suchomel a další trubky na architektuře? Pakáž radniční i krajská. Kdy se někdo vyjádří oficiálně ke Střelnici, "OPBH" pod krematoriem, ať můžeme připsat zásluhy? Ještě že potáhnete do hajzlu.
Zdroj:

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 22:42Odpovědět

Petr Ruprecht

Škoda, že už neexistují Liberecké listy. Ale dostupné stále jsou, abychom si připomněli svině minulé a porovnali je stávajícími...

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 22:41Odpovědět

V kostele sv. Máří Magdalény probíhají nepovolené stavební práce. Bez vědomí památkářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.