Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na střeše parkovacího domu v Liberci bude zeleň. Kraj chce na stavbu získat dotaci

Součástí revitalizace dolního centra Liberce je stavba parkovacího domu, jeho střechu pokryje zeleň. Kraj chce na stavbu získat dotaci, která by měla z velké části pokrýt náklady. Práce by měly začít ještě letos.

„Chceme na parkovacím domě otestovat zelenou střechu. Není to jediný projekt, kde to chceme do standardu výstavby nových objektů, které kraj projektuje, zavést. Třeba Centrální depozitář v Českém Dubu také bude mít zelenou střechu," řekl v úterý hejtman Martin Půta

Krajští radní schválili žádost o dotaci z Národního plánu obnovy. Celkové náklady se podle hejtmana odhadují na 8 600 000 korun. Kraj předpokládá, že obdrží dotaci ve výši 100 % způsobilých výdajů, uhradí tedy nezpůsobilé výdaje ve výši 2 300 000 korun, uvedl v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

„Liberecký kraj se vydává touto cestou, protože vegetační střecha odpovídá současným ekologickým trendům. Považuji to zároveň za test technologie. V době globálního oteplování navíc zelená střecha významně přispěje k ochlazování části dolního centra Liberce. Díky projektu náplavky, a vůbec celkové revitalizaci okolí sídla krajského úřadu se lidé budou cítit zase o něco příjemněji," uvedl hejtman.

Na plánovanou stavbu parkovacího domu přidá Liberecký kraj dalších 42 milionů

Liberecký kraj přidá na plánovanou stavbu parkovacího domu vedle svého sídla v Liberci dalších 42 milionů korun, rozhodli dnes krajští zastupitelé. Projekt, který zahrnuje také kultivaci okolí krajské budovy a úpravu přilehlého koryta Lužické...

Na střeše bude růst zeleň v podobě kombinace suchomilných travin a bylin. „Přebytečná srážková voda by měla v budoucnu zalévat park, který vznikne vedle parkovacího domu a je součástí projektu," doplnil Půta. Stavba samotného domu by měla trvat přibližně rok a čtvrt, mohla by začít už letos na podzim. V současné době podle hejtmana hodnotí kraj nabídky potenciálních zhotovitelů. 

U budovy krajského úřadu nejsou žádná parkovací stání pro veřejnost, nový parkovací dům by tak měl zajistit celkem 244 míst, z toho 100 vyhrazených veřejnosti. 
 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto re:architekti, Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, úřad, parkování, stavba, zeleň, dotace, Liberec, střecha, projekt, Martin Půta, Český Dub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřich Doležal

Každý kdo zdvihl ruku pro parkovací dům pro zaměstnance za 300 mil. patří před soud, je to naprostá zvrácenost v době kdy např. návštěvníci ZOO nemají kde zaparkovat a městská policie je poputuje za parkování na místech na kterých v jiných místech občané parkují bez povšimnutí policie, Kocourkov.

Čtvrtek, 11. srpna 2022, 21:25Odpovědět

Na střeše parkovacího domu v Liberci bude zeleň. Kraj chce na stavbu získat dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.