Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký klub Bunkr vybral na koncertu pro České Švýcarsko několik desítek tisíc. Parádní akce, hodnotí majitel

Uplynulá neděle v libereckém multižánrovém klubu Bunkr patřila charitativní akci Koncert pro České Švýcarsko. Vybrané peníze půjdou na podporu oblasti zasažené požárem. S majitelem Bunkru Tomášem Hajíčkem jsme si povídali o průběhu a organizaci celé akce i o budoucích plánech klubu.

Koncert se uskutečnil v neděli 14. srpna. Na vnitřním a venkovním pódiu se vystřídaly různé kapely, mezi kterými zazněla i zvučná jména, jako třeba Jakub Děkan, ATMO a De Bill Heads, fanoušci mohli slyšet i Rammstein MC nebo Big’O’Band. 

Bunkr je nejstarší multižánrový klub s rockovými kořeny a je nástupcem bývalých klubů Golet a Casta. Kousek od centra Liberce se nachází bývalý atomový kryt, kde se v roce 1991 otevřel první klub.

Tomáš Hajíček působí v Bunkru již deset let, mimo jiné hraje také ve známé kapele Krucipüsk. „Jsem teď majitelem Bunkru a provozuji ho, ale nevlastním ten objekt," upřesnil. Podělil se s námi o to, kolik peněz se podařilo vybrat a jak byla náročná rychlá organizace koncertu. 

Koho napadlo uspořádat koncert na pomoc Českému Švýcarsku?
Byl to nápad můj a Máry Ottla z Kultury, z. s. Věděl jsem, že se o takové věci zajímá, takže jsem mu zavolal, jestli spolu nezkusíme něco vymyslet. 

Jak se vám podařilo během relativně krátké doby zajistit tolik účinkujících?
To bylo trochu náročnější. Já jsem tu akci chtěl uspořádat déle, ale Mára na mě tlačil s tím, že by bylo nejlepší to uskutečnit dokud je to aktuální. Začali jsme tedy bookovat. Spolupracuji se spoustou kapel, samozřejmě jsem měl zabookovaná ještě větší jména, měla tu zahrát třeba kapela Divokej Bill, ale bohužel – právě proto, že to bylo narychlo – se to nepodařilo uskutečnit. Kdyby se to pořádalo za delší dobu, tak si myslím, že sem dokážeme dostat i větší kapely. Každopádně se to vydařilo a byla to parádní akce.

Kolik peněz se podařilo vybrat?
Na místě se vybralo skoro 80 tisíc korun a asi 12 nebo 15 tisíc se vybralo ještě přes QR kód. 

Máte představu kolik lidí se akce zúčastnilo?
To budeme přesně vědět až na konci týdne, kdy spočítáme pásky. Já odhaduji, že se tam určitě protočilo kolem 800 lidí. 

Proč se koncert pořádal v neděli?
Samozřejmě by účast byla asi větší, kdybychom akci uspořádali v jiný den. Ale jak říkám, bylo to narychlo a potřebovali jsme sem dostat ty kapely, které v pátek nebo v sobotu neměly místo. Takže byly dvě varianty; buď to uspořádat v týdnu, nebo v neděli. 

Kultura, z. s. pořádá koncerty, vernisáže, festivaly, vzdělávací semináře a výměnné pobyty pro mladé lidi v oblasti kultury. Činnost spolku navazuje na letitou práci svého zakladatele a předsedy, Marka Ottla, kapelníka orchestru Big’O’Band, který má bohaté zkušenosti s pořádáním kulturních akcí, především městských slavností a open-air koncertů.

Která kapela se podle vás těšila největšímu zájmu?
Myslím, že ani nešlo tolik o kapely, ale o to, že ti lidé přišli podpořit tu akci. To, že tam hrají kapely je spíše bonus – samozřejmě známější kapely přilákají více lidí, ale návštěvníci tam byli po celý den. Měli jsme trochu strach, jak se vystřídají u vnitřní a venkovní stage. Uvnitř byly spíše takové lokální, méně známé kapely, které nám přišly zajímavé. Venku hrály pak známější kapely. Ale lidé chodili dovnitř a ven, takže se nám to podařilo a bylo to super.  

Kapely tedy hrály zcela bez honoráře?
Ano, byly bez honoráře, ale měli jsme tam pro ně sponzora. Od Bunkru dostali nějaké občerstvení, které nám připravili v restauraci U Šesti Kohoutů a v Radničním sklípku, zajistili nám pro účinkující catering.

Pořádáte v Bunkru častěji koncerty nebo taneční party?
V době po covidu jsme pořádali spíše party – to je samozřejmě jednodušší, než pořádat koncert, který se může i zrušit. Přes léto tu bylo hodně party akcí, teď se budeme hodně soustředit na koncerty. Od podzimu to máme hodně zabookované. Chtěli bychom ty mejdany pro mladé trochu omezit a uspořádat je třeba jednou za dva měsíce. Podobných akcí je tu v okolí hodně a lidé se různě rozprchnou. Takže tyto akce určitě budou, ale jednou za čas, aby se na to lidé těšili. 

Probíhají teď v prostorách klubu nějaké úpravy?
Přes léto se vždy snažíme prostory v něčem zkulturnit a vylepšit. Samozřejmě teď po koronavirové pandemii je to náročnější. Uvidíme, co vymyslíme příští rok. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tonda Nevole

Štítky Liberec, hudba, klub, koncert, Bunkr, České Švýcarsko, požár, hudební skupina, opevnění, Národní park České Švýcarsko, peníze, Jakub Děkan, Tomáš Hajíček, Krucipüsk, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký klub Bunkr vybral na koncertu pro České Švýcarsko několik desítek tisíc. Parádní akce, hodnotí majitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.