Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině zkrátí od září provoz na tři dny

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) omezí od čtvrtka 1. září provoz jen na tři dny v týdnu. Důvodem je nižší zájem o služby, sdělila mluvčí krajského úřadu Anna Vašková. Centrum bude otevřené v pondělí ve středu a pátek vždy od 08:00 do 16:00. Ve stejnou dobu bude fungovat i informační stánek v centru, kde budou i tlumočníci.

Dál bude k dispozici pohotovostní linka 770 138 756, doplnila Vašková. O úplném uzavření centra jako v některých jiných krajích se ale zatím neuvažuje.

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, od té doby jím prošlo přes 15.000 uprchlíků, pro zhruba třetinu zajišťovali pracovníci centra ubytování. Do konce června se kraji podařilo uzavřít smlouvy o ubytování se 460 subjekty s kapacitou přes 6 000 míst. Největší nápor zažili tamní pracovníci 9. března, kdy v libereckém KACPU odbavili 791 ukrajinských válečných uprchlíků. Největší zájem o služby je v pondělí. Do konce června stál kraj provoz centra 8,55 milionu korun, dalších 83 milionů vyplatil za ubytování uprchlíků.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci července jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 24.290. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku, bezmála 60 procent z nich tvoří ženy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, Ukrajina, správa, Liberecký, KACPU, Liberec, uprchlík, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině zkrátí od září provoz na tři dny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.