Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České dráhy opouští Ještěd. Stavba nové lanovky bude na městu, to chce najít strategického partnera

Lanovku na Ještěd postavily a po celou dobu provozovaly. Až do neštěstí před necelým rokem. Nyní se ale České dráhy z Ještědu stahují, z případné výstavby nové lanovky vycouvaly. Potřebné pozemky prodají městu, které novou lanovku zaštítí. Na stavbu chce radnice najít strategického partnera, kterým by mohla být společnost TMR provozující ještědský skiareál. Kdy bude nová lanovka stát a jak bude vypadat, to ale zatím jisté také není.

Základem ale je převod pozemků pod lanovkou a zázemí staré lanovky z Českých drah na město. Na tom se obě instituce dohodly na čtvrtečním společném jednání. „Město Liberec je vlastníkem všech pozemků v oblasti Ještědského areálu a rádi bychom si i do budoucna uchovali kontrolu nad jeho dalším rozvojem,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Několik měsíců, možná až půl roku, by nyní měla trvat majetkoprávní úkony, České dráhy by od města měly inkasovat několik desítek milionů korun, ale přesnou hodnotu ještě určí znalecké posudky. Transakci pak bude muset schválit liberecké zastupitelstvo, které vzejde ze zářijových voleb. „Věřím, že zastupitelé pochopí důležitost celé transakce,“ dodal primátor.

České dráhy se tak z Ještědu stáhnou. Byly to přitom právě ony, kdo lanovku nechal ve třicátých letech minulého století postavit a pak ji také po celou provozovaly. Původně si chtěly lanovku ponechat, vedení společnosti ale nakonec změnilo názor. „Byla to poslední lanovka, kterou jsme provozovali,“ řekl po jednání náměstek generálního ředitele a člen představenstva ČD Jiří Ješeta.

Podle něj ale České dráhy už lanovku stavět ani provozovat nechtějí. „Priority Českých drah jsou nyní v provozování vlaků,“ vysvětlil.

Na samotnou obnovu a provoz lanovky bude radnice podle primátora hledat strategického investora ve veřejné soutěži. Zájem ale už nyní projevila společnost TMR, která provozuje lyžařský areál na Ještědu a jednání o budoucnosti lanovky se účastní.

Podle Zámečníka by mělo jít o koncesní vztah. Investor by lanovku postavil a provozoval. „Po určité době pak přejde do majetku města,“ řekl primátor.

Lanovka jezdila od roku 1933. Na konci loňského října se přetrhlo tažné lano a jedna ze dvou kabin spadla. Při nehodě zemřel průvodčí, v kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu zastavit.

Jaká lanovka nakonec bude na Ještědu jezdit, není jasné. Variant je hned několik. Možná je obnova na původním půdorysu se dvěma velkými kabinami, ale i průběžná, která vede například na Sněžku. To bude předmětem dalších jednání. Diskutuje se také o prodloužení lanovky zhruba o 800 metrů ke konečné tramvajové trati v Horním Hanychově. Podle Zámečníka už proto město připravuje změnu územního plánu. Náklady na obnovu lanovky se předběžně odhadují na minimálně čtvrt miliardy korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hotel Ještěd

Štítky Ještěd, lanovka, Liberec, České dráhy, lanová dráha, pozemek, Jaroslav Zámečník, primátor, Jiří Ješeta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

České dráhy opouští Ještěd. Stavba nové lanovky bude na městu, to chce najít strategického partnera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.