Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mluvíme o kolapsu. Hejtmani žádají, aby vláda regulovala ceny energií

Vláda by podle hejtmanů měla od ledna roku 2023 regulovat ceny plynu a elektřiny. Ti zároveň navrhli, že by měl vzniknout státní obchodník s energií, kterému by ji firmy musely prodat. Hejtmani se shodli také na celoevropském řešení, jenž funguje ve Španělsku či Portugalsku.

Podle předsedy asociace hejtmanů Martina Kuby je nutné se na situaci dívat jinýma očima bez ohledu na politické spektrum. „Do debaty chceme přinést konkrétní návrhy. Jsou to návrhy, které mohou pomoci,“ řekl po společném jednání s ostatními hejtmany. 

„Nárůst cen je tak skokový, že se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Trochu mě trápí debata, která se vede v politickém spektru o tom, co je nebo není pravicové či levicové,“ přidal Kuba a připomněl, že se Česko nachází ve válce, kdy trh nefunguje. „Trh funguje, pokud si dva pekaři mohou koupit mouku a pak soutěží o to, kdo upeče lepší rohlíky,“ řekl hejtman. 

Ten následně za Asociaci krajů popsal konkrétní návrhy. Jejich cílem je zabránit kolapsu českých firem a navyšování nezaměstnanosti. Stát má podle asociace řešit především domácnosti, veřejný sektor a právě firmy. 

„Náš návrh pro řešení domácností je, že by vláda měla od tarifu, který byl zvolen, přejít od začátku roku k regulované ceně. Nikdo nebude platit víc, než by měla vláda definovat, kolik koncový zákazník zaplatí. Nemuseli bychom dotovat domácnosti, které mají ceny elektřiny pod tou (regulovanou) cenou, dotace by nesměrovala všude. Musí se to udělat u elektřiny i plynu. Dotovalo by se prvních 75 procent obvyklé spotřeby v tom domě,“ vysvětlil Kuba. Dotace by podle něj nešla na rekreační objekty. 

V případě veřejného sektoru hejtmani navrhují, aby vláda vytvořila státního obchodníka s energií. Ten by měl uloženo, že může nakupovat a firmy by mu musely prodat určitý podíl své produkce. Podle Kuby to pomůže školám, domovům pro seniory či školám, naopak by se to netýkalo bazénů. 

Kromě návrhů pro Česko navrhla asociace také jeden evropský. Hejtmani si vzali příklad ze Španělska a Portugalska. Tyto země si určily nejvyšší přijatelnou cenu plynu a vše, co ja nad touto částkou, dotují. Kuba řekl, že by k tomu měla přistoupit celá Evropa či Německo. V souvislosti s tím to označil za výzvu pro premiéra Petra Fialu (ODS), který se má potkat s německým kancléřem Olafem Scholzem.

 „Je to systém, který je funkční, a dopad na zákazníka je minimální,“ sdělil Kuba. Ten dodal, že všechny návrhy mají být pouze přechodné. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky energie, cena, vláda, kraj, martin půta, Liberecký kraj, plyn, elektřina, Martin Kuba, Španělsko, Portugalsko, Česko, Olaf Scholz, Petr Fiala, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mluvíme o kolapsu. Hejtmani žádají, aby vláda regulovala ceny energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.