Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ještěd o návštěvníky v létě nepřišel. V Jizerkách nebo na koupalištích byla sezóna průměrná

Ještěd v Liberci o návštěvníky v létě nepřišel, i když od loňské tragické nehody nejezdí k hotelu s restaurací kabinová lanovka. Jinde v Libereckém kraji byla sezona průměrná.

Pro hotel na vrcholu Ještědu bylo letos v létě nezvyklé, že bylo možné sehnat ubytování i o prázdninách. „Když člověk hledal, tak našel i během léta a nemusel se objednávat půl roku dopředu. To bylo trochu výjimečné, jinak se hotelový provoz podařilo celý naplnit," uvedla Milena Lánská za provozovatele horského hotelu s restaurací.

Ještěd zůstal pro turisty v létě lákadlem, i když od loňského podzimu je po pádu jedné z kabin mimo provoz lanová dráha. „Hotel na Ještědu si své hosty vždy najde a co se týče restaurace, tak tam jsme velmi závislí na počasí. Výletu na Ještěd nefandí velmi teplé počasí, když jsou lidé raději u vody, ani deštivé, kdy se nechce nikomu na výlet," řekla Lánská. Právě za špatného počasí bylo podle ní znát, že kabinová lanovka je mimo provoz. „Lanovka i za špatného počasí vždy dovezla skupiny lidí, kteří by se nahoru pěšky nevydali," dodala.

Na vrchol Ještědu s volně přístupnou vyhlídkovou terasou vede několik turistických tras různých obtížností a dá se tam vyjet i autem, parkoviště jsou nahoře na Výpřeži, na Ještědce nebo přímo u hotelu. Při cestě nahoru lze využít i sedačkovou lanovku, která je ve skiareálu a má výstupní stanici asi dva kilometry od hotelu. „Letní sezona byla vydařená," uvedl ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

O prázdninách podle něj vyvezli čtyřsedačkou zhruba 12 000 až 13 000 lidí, což je asi o třetinu více než loni. Hanuš si ale nemyslí, že jediným důvodem nárůstu bylo, že nejezdila kabinová lanovka. „Myslím, že k tomu přispěly i nové aktivity, co máme. Je tam nové dětské hřiště, zlepšili jsme zázemí u gastronomie," dodal Hanuš.

O Jizerky byl mezi turisty zájem, Harrachov měl nižší návštěvnost

Za hodně povedenou považuje Hanuš zejména druhou polovinu léta. Obdobnou zkušenost má i starosta Bedřichova Petr Holub z protilehlých Jizerských hor. „Začátek léta byl takový rozpačitý, až jsme si říkali, že skutečně všichni odjeli k moři. Pak se to ale začalo zlepšovat a hory se naplnily pobytovými i jednodenními turisty," řekl Holub. I proto sezonu hodnotí jako docela dobrou. „Na to, jak je ta doba náročná v souvislosti se vším co se děje, tak myslím, že dopadla uspokojivě. Určitě nebyla nejlepší, to rozhodně ne, ale myslím si, že stěžovat si podnikatelé v horách nemohou," dodal. Také starosta zaznamenal, že lidé shání ubytování na poslední chvíli. „Dva týdny, týden dopředu, takže kapacity se plní nikoliv od konce dubna, ale spíše až před sezonou," řekl Holub. Kratší jsou podle něj i pobyty, už nebývají týdenní. „Rodiny si zajistí třeba na tři dny ubytování v Krkonoších, tři dny v Jizerkách a procestují to tady," dodal starosta.

K nejlepším nebude sezona patřit ani v krkonošském Harrachově, i když se po dvou letech ovlivněných covidem vrátili cizinci, hlavně Němci a Poláci. „Celkově zůstává návštěvnost nižší než před pandemií koronaviru,” uvedla Vladimíra Černá ze Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu v Harrachově.

Koupaliště měla převážně průměrnou sezonu

Mezi průměrné se zařadí tato sezona pro provozovatele koupališť. Jedno z nejnavštěvovanějších v kraji, Maškova zahrada v Turnově, bude mít letos přes 40 000 návštěvníků. „Za nás lehký nadprůměr z posledních let. Loni jsme měli dohromady 24 000 lidí, což jsme letos udělali za červen a červenec," uvedl manažer Maškovy zahrady Tomáš Špinka. Oproti předchozím rokům podle něj chodilo méně lidí ve dnech, kdy nebyly tropické teploty. „Ubývají nám lidé ve dnech, kdy není úplně top počasí. Myslím si, že je to dané tím, že se zdražovalo," dodal Špinka.

Za průměrnou označil sezonu provozovatel koupaliště Sluníčko v Liberci - Vratislavicích Petr Polda: Není to žádná hitparáda. Bylo devět pěkných dnů, kdy jsme měli kolem 1000 návštěvníků."

Pro státní hrady a zámky byl dobrý červenec, srpen bude asi horší. „Myslím, že vlivem horkých dnů návštěvnost nedosáhne července. Vedra byla znát, lidé chodili do 13:00, odpoledne už jich bylo málo," uvedl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec. Spokojení jsou naopak například v liberecké zoo. „Návštěvnost je skoro srovnatelná s rokem 2019, kdy byla rekordní," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ještěd – Hory za rohem

Štítky ČR, turistika, rekreace, památky, Liberecký, Ještěd, léto, koupaliště, Jizerské hory, restaurace, hotel, kabinová lanovka, Liberec, Petr Holub, Liberecký kraj, Harrachov, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Až nebude restaurace na Ještědu vypadat jak svijanská hospoda na náměstí, tak se možná stavím i na jídlo. Kultura stolování nula.

Pondělí, 29. srpna 2022, 22:20Odpovědět

Ještěd o návštěvníky v létě nepřišel. V Jizerkách nebo na koupalištích byla sezóna průměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.