Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Liberecký kraj pomůže občanům. Program na výměnu kotlů končí ve středu

Program na výměnu kotlů je možné využít do konce srpna. Kraj chce podpořit především nízkopříjmové skupiny, seniory nebo osoby, které pobírají invalidní důchod.

„V programu na výměnu kotlů za ekologičtější je v Libereckém kraji k dispozici ještě přes 30 milionů korun, původně to bylo 108 milionů. Příjem žádostí skončí ve středu," uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Žádosti o dotace na kotle je možné podávat jenom elektronicky, a to od 1. července. „Od počátku příjmu žádostí k 25. srpnu evidujeme zhruba 540 žádostí," sdělil krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Písemné podklady je možné doručit osobně na podatelnu krajského úřadu, nebo prostřednictvím datové schránky.

Dotace jsou v tomto čtvrtém kole určené jen nízkopříjmovým skupinám, což znamená, že průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhnul 170 900 korun. Žádat o dotaci mohou také domácnosti seniorů nebo lidé, kteří pobírají invalidní důchod, v jejich případě příjmy dokládat nemusejí. Žádat je možné o peníze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy. Na tepelná čerpadla je možné získat až 180 000 korun, na kotle na biomasu 130 000 korun a v případě plynového kondenzačního kotle maximálně 100 000 korun. Dotace se nevztahuje na výměnu plynových kotlů.

„Na dokončení samotného projektu mají příjemci dotace lhůtu dvou roků od vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace radou kraje. Po uzavření smlouvy lze v případě potřeby na základě vystavené faktury zažádat o zálohu ve výši až šedesát procent schválené dotace," dodal Mikulička.

Liberecký kraj má s dotacemi na výměnu kotlů za ekologičtější několikaleté zkušenosti. První dotace rozdělil v roce 2016, od té doby podpořil více než půl miliardou korun výměnu bezmála 4 600 kotlů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, ovzduší, správa, sociální, dotace, Liberecký, Liberecký kraj, Jiří Ulvr, Starostové pro Liberecký kraj, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pomůže občanům. Program na výměnu kotlů končí ve středu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.