Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec nenakoupil energie na příští rok. Město plánuje vypínat veřejné osvětlení

Liberci se nepodařilo nakoupit elektřinu a zemní plyn na příští rok. Radnice je bude nakupovat zřejmě formou SPOTu, tedy za aktuální ceny. Vedení odhaduje, že náklady za energie stoupnou radnici a jeho organizacím ročně zhruba ze 200 milionů na téměř 570 milionů korun. Radnice i proto prověří možné vypínání veřejného osvětlení pro část noci nebo připraví několik scénářů pro dopravní podnik.

Liberec v posledních letech energie nakupoval prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Ceny má fixované do konce letošního roku. „Na příští rok nám nepřišla ani jedna nabídka. Nestabilita na tom trhu je taková, že to nikdo neriskne," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

I podle něj je v tomto směru nutná pomoc státu. „Tady má smysl to, co navrhuje vláda, tedy státní obchodník s energiemi, který by cenu pro veřejnou správu garantoval, ale to už mělo dávno být," dodal. Státní obchodník by měl získávat energie pro takzvané chráněné zákazníky tak, že mu výrobci nad určitou velikost budou muset prodat část produkce za předem stanovenou cenu. Variantami konceptu by se dnes měla zabývat vláda.

Podle Šolce budou hledat úspory i v rozpočtu města. Rozhodnutí ale bude na novém vedení, jež vzejde z komunálních voleb, které budou za dva týdny. Náměstek uvedl, že jednou z možností, kterou začnou prověřovat, bude vypínání veřejného osvětlení v části noci, mezi jednou a čtvrtou hodinou ranní. To by v případě stotisícového Liberce znamenalo roční úsporu osmi až deseti milionů korun. Podle Šolce budou mimo jiné zjišťovat u pojišťovny, jak by se stavěla k proplacení případných pojistných událostí, pokud by bylo osvětlení po městě vypnuté.

Největší nárůst cen za elektrickou energii hrozí z organizací města u dopravního podniku (DMLJ), odhadem o 83 milionů korun. K tomu je podle náměstka nutné připočíst i odhadovaný nárůst nákladů o 74 milionů korun za stlačený zemní plyn (CNG), úrokové náklady a nárůst mezd, dohromady bezmála 200 milionů korun ročně. Vedení města podle Šolce připraví několik scénářů, jak se s tím vyrovnat. „Dnes dopravní podnik jezdí s kompenzací od města nějakých 360 milionů korun a nově by potřeboval 550 milionů, pokud se nic nezmění. A právě to, že se nic nezmění, znamená, že máme připravit scénáře, kdy si nové vedení města bude muset rozhodnout, jak na to jít," doplnil Šolc. Podle něj ale nechtějí jít cestou omezování spojů či zvyšování cen jízdného.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že obdobně budou muset řešit i městský plavecký stadion. Letos by měl bazén dostat na energie od města 20 milionů korun. „Když zůstanou ceny na dnešních částkách, tak by město stál 86 milionů," dodal primátor.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, energie, MHD, osvětlení, veřejné osvětlení, Jiří Šolc, radnice, Starostové pro Liberecký kraj, Českomoravská komoditní burza Kladno, Jaroslav Zámečník, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzka Liskova

Tak hlavně, že nejdřív navedenýmu vedení města vadily starý rododendrony u Muzea /tvoří prej nebezpečný potemnělý zákoutí ????/ a teď najednou nevadí vypnutý město !?!?!?????????????Tak to mi ho teda vyndej !!!!

Pondělí, 12. září 2022, 15:41Odpovědět

Petr Ruprecht

Škoda slov. Dlouhej a Širokej zaúřadovali na radnici, Bystrozrakej na kraji. Děkujeme. Vypadněte. Jsme bez bazénu, potmě, a na trojnásobnejch lítačkách = ve vaně se šnorchlem doma při svíčkách.

Čtvrtek, 8. září 2022, 20:52Odpovědět

Liberec nenakoupil energie na příští rok. Město plánuje vypínat veřejné osvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.