Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Očkování proti covidu zachránilo před smrtí tisíce Čechů, radují se experti

Bez očkování by na koronavirus zemřelo několikanásobně více lidí. Tvrdí to odborníci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI), kteří se na úmrtí spojená s nemocí zaměřili. S podílem očkovaných v Česku ale spokojení nejsou.

Experti zkoumali situaci z posledního čtvrtletí roku 2021, kdy se českou populací šířila nakažlivější mutace covidu-19 s názvem delta. Šlo o dobu, kdy se již mohly nechat očkovat i děti. Zatímco od července se začali registrovat lidé mezi dvanácti a patnácti lety, v prosinci odstartovala vakcinace také mezi pětiletými.

Od října do prosince zemřelo loni v tuzemsku v souvislosti s koronavirem 5 797 lidí. „Na základě demografických metod jsme nejprve odhadli, kolik by hypoteticky v uvedeném tříměsíčním období zemřelo lidí v souvislosti na onemocnění covid-19, kdyby nikdo nebyl očkovaný,“ řekla vedoucí výzkumu Dagmar Dzúrová ze SYRI, expertka na rozdíly zdravotního stavu populace a sociálních nerovností v oblasti zdraví.

Při bádání dospěli výzkumníci k závěru, že hypotetický počet úmrtí měl přesáhnout počet dvaceti tisíc osob. Díky očkování tak nezemřelo téměř patnáct tisíc Čechů. „Lze usuzovat, že očkování pravděpodobně snížilo počet úmrtí 3,5 krát,“ uvedla Dzúrová s tím, že studie dokládá účinnost vakcinace. Efekt očkování je podle expertů napříč různými věkovými skupinami obdobný.

K letošnímu prvnímu zářijovému týdnu se v Česku nechalo kompletně naočkovat téměř sedm milionů lidí. Podle odborníků jde o procentuální podíl srovnatelný s čísly, které má ve svých statistikách Pákistán. „Platí to bohužel pro celou východní Evropu. Například v Bulharsku, Polsku a Rumunsku je proočkovanost proti onemocnění covid-19 minimální, ale to se týká i sezónní chřipky,“ popsala Dzúrová.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, očkování, zdraví, odborníci, nemoc, COVID-19, Česko, Dagmar Dzúrová, Polsko, Bulharsko, Pákistán, Rumunsko, Východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování proti covidu zachránilo před smrtí tisíce Čechů, radují se experti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.