Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Během pandemie covidu pomáhaly stovky studentů z liberecké univerzity. Získali ocenění od rektora

Rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina ocenil studentky a studenty za pomoc v době covidové pandemie. Poděkování a upomínku v podobě diplomů převzali zástupci dvou fakult z řad studentů, z celé univerzity se jich zapojily stovky.

„Studentky a studenti se velice rychle a aktivně zapojili do pomoci podle své odbornosti tam, kde bylo nejvíce potřeba. Mnozí z nich nečekali na povolání státem, ani na výzvy děkanů nebo mou rektorskou výzvu a přihlásili se dobrovolně. Často nastoupili po bok profesionálů do první linie a obstáli tam na výbornou. Jako rektor, ale i jako občan této země jim za to děkuji. Na památku jejich pomoci naší společnosti jsme jim spolu s děkany předali diplom s poděkováním,“ řekl Brzezina.

Během dvou let od vypuknutí pandemie se do pomoci zapojili studenti ze všech fakult univerzity. Působili v nemocnicích, pomáhali s testováním veřejnosti nebo doučovali děti. „Vidět jsme je mohli při triáži u vstupu do nemocnic, jezdili s mobilním zdravotnickým týmem testovat obyvatele, pracovali ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory i domovech dětí, doučovali děti lékařek a lékařů, pomáhali také krajským hygienikům s trasováním a i na jiných pozicích,“ uvedl v tiskové zprávě Radek Pirkl, mluvčí TUL.

Předávání ocenění se uskutečnilo v rámci premiérového akademického obřadu Dies Academicus. Na programu bylo dále také představení nových profesorů a docentů, jmenování docentů, promoce absolventek a absolventů doktorského studia a také udělení pamětních medailí Technické univerzity v Liberci.

„A kdyby to snad bylo jediné, co měli ty týdny a měsíce na starosti, řekli bychom, že to bylo krásné dobrodružství, ale nebylo tomu tak,“ řekl na slavnostním akademickém obřadu prorektor TUL Pavel Satrapa. Koronavirus totiž výrazně zasáhl do jejich studijních povinností, které museli i nadále plnit formou on-line výuky. „K tomu čelili potížím s organizací svého studia, kdy nemohli ani vstoupit na univerzitní půdu. Zkrátka, neměli to vůbec lehké. Zvládli to všechno a zvládli to na jedničku. Jsme na ně hrdí a máme z nich radost,“ dodal Satrapa.

Nejvíce se do pomoci zapojilo studentů z fakulty zdravotnických studií a také z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Mnozí již studium dokončili, symbolické poděkování proto převzali zástupci. Za studentstvo Fakulty zdravotnických studií TUL převzali diplom Barbora Tylichová a Václav Nocar, za Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou TUL to byly Lucie Houšková a Zuzana Al-Chalabi.

„Akademický obřad Dies Academicus bude tradičním slavnostním setkáním na začátku akademického roku, příští rok ho spojíme s oslavami 70 let od založení liberecké univerzity,“ uzavřel Pirkl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Tomášek

Štítky Liberec, technická univerzita, studenti, covid, koronavirus, pandemie, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Miroslav Brzezina, Pavel Satrapa, studium, Fakulta zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během pandemie covidu pomáhaly stovky studentů z liberecké univerzity. Získali ocenění od rektora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.