Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji proběhne Týden náhradního rodičovství. Zlepší informovanost a vyvrátí mýty

Liberecký kraj se dlouhodobě potýká s nízkým počtem zájemců o poskytování náhradní rodinné péče. Příští týden proto proběhne kampaň Týden náhradního rodičovství, jejímž cílem je zlepšit informovanost veřejnosti, zodpovědět nejrůznější otázky a podpořit zájem o pěstounství. Přinese dny otevřených dveří, besedy, poradnu i výstavu.

„V Libereckém kraji je v současné době kolem 160 dětí, pro které aktivně vyhledáváme náhradní rodiny. Počet zájemců o vykonávání náhradní rodinné péče je však v našem kraji dlouhodobě nízký. Proto jsem velmi rád, že kampaň Týden náhradního rodičovství vznikla a má i svou tradici,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Týden náhradního rodičovství bude probíhat od 17. do 23. října, na programu jsou besedy s odborníky i samotnými náhradními rodiči, dny otevřených dveří, výstavy, koncert nebo videoprojekce. Informovala o tom v tiskové zprávě Anna Vašková, mluvčí Libereckého kraje.

Je to vaše dítě, i když ho neporodíte, říká pěstounka z Liberce Simona Neumann. Proč  ubývá pěstounů?

V Libereckém kraji klesl v loňském roce počet dětí, které byly umístěny do náhradní rodinné péče o dvacet procent, zájem ze strany náhradních rodičů dokonce o čtyřicet procent oproti předchozímu roku. Cesta Simony Neumann k pěstounství nebyla...

Akce se koná v rámci kampaně Mít domov a rodinu – samozřejmost, nebo vzácnost? kterou pořádá Liberecký kraj již od roku 2015. Upozorňuje tak na důležitost náhradního rodičovství pro výchovu dítěte.

V pondělí 17. října se v Centru Domov a rodina pořádá akce Děti patří do rodiny. „Jedná se o den otevřených dveří s besedou o pěstounské péči. Totožná akce se koná také ve středu 19. října v Semilech,“ doplnila Vašková.

Úterý 18. října přinese poradnu, kterou pořádá Městský úřad v Železném Brodě pro zájemce o náhradní rodičovství. Liberecká knihovna zase nabídne dvoudenní výstavu fotografií pěstounů s motty jejich pěstounství, pořádá ji Centrum Protěž. Dále v knihovně pořádá Krajský úřad Libereckého kraje besedu s odborníky a pěstouny, která nese název Pěstounství – mýty a realita. Rodinné centrum Maják v Tanvaldu chystá videoprojekci a možnost zahrát si tematickou hru na přilehlé zahradě.

Ve středu 19. října se koná nejvíce akcí v rámci týdne. „Do organizace letošního šestého ročníku se zapojily další dva subjekty, kterými jsou Oddělení sociálně-právní ochrany dětí neboli OSPOD libereckého magistrátu a semilského městského úřadu,“ informovala Vašková. Oba úřady pořádají den otevřených dveří a nabízí konzultace a poradenství se sociálními pracovnicemi. To nabídne i organizace Centrum pro rodinu Náruč v Turnově. Dvoudenní výstava v liberecké knihovně bude ve středu zakončena vystoupením pěveckého sboru Gospel Generation. „Během akce se podělí pěstouni o své osobní zkušenosti,“ uvedla mluvčí. V Jablonci nad Nisou se ve vestibulu jablonecké radnice uskuteční vernisáž obrázků pěstounských dětí na téma Moje rodina.

Beseda s pěstouny se koná ve čtvrtek 20. října v liberecké organizaci Amina – služby pro rodinu, následující den se uskuteční v českolipské charitě. Od pondělí do středy bude na náměstí před libereckou radnicí k vidění kontaktní kampaň s výstavou bannerů se skutečnými příběhy pěstounství z kraje, od pondělí do čtvrtka bude na stejnojmenném náměstí v České Lípě.

„Charita Česká Lípa, Centrum pro rodinu Náruč a Rodina v centru se zaměří na internetovou kampaň, během které budou na svých sociálních sítích zveřejňovat dotazy, kvízy či reálné anonymní příběhy,“ dodala Vašková. Více informací se zájemci mohou dozvědět zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, pěstounství, domov, rodina, děti, beseda, poradna, rodič, den otevřených dveří, Petr Tulpa, Česká Lípa, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji proběhne Týden náhradního rodičovství. Zlepší informovanost a vyvrátí mýty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.