Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VÍKEND PODLE DRBNY: Křišťálový trh, veterinární muzeum a výstava známek i fotografií

Výstava poštovních známek v Babylonu bude tento víkend velkým lákadlem. Zajímavé akce se také konají v liberecké knihovně – beseda se skláři nebo třeba Křišťálový trh, který byl v létě zrušen. Chcete-li se ponořit do historie, zúčastněte se přednášky o rodu Valdštejnů nebo navštivte hrad Grabštejn, který přichystal neobvyklou komentovanou prohlídku.

Již od čtvrtka se v prostorách Centra Babylon koná unikátní Evropská výstava poštovních známek a přidružená výstava Polar salon. Nabídne návštěvníkům řadu zajímavostí z polární oblasti a odhalí bohatou historii této mrazivé části světa. Sejdou se zde polární exponáty nejen z celé Evropy včetně České republiky, ale i ze Spojených států amerických, Austrálie a dalších zemí, aby ukázaly krásu a přitažlivost polární filatelie. Výstava je k vidění jen do neděle, a to v časech 9:00–18:00 v pátek a sobotu, v neděli od 9:00 do 16:00.

V Malé výstavní síni na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci je k vidění výstava s názvem Fenomén Saudek. Jak už název napovídá, jde o fotografie umělce a výrazné osobnosti Jana Saudka. Otevřeno je od 10:00 do 17:00.

Tento týden také probíhá Educa Week Liberec, který je určen všem zájemcům o práci, studium a celoživotní vzdělávání v České republice i v zahraničí. Končí v neděli.

V Krajské vědecké knihovně Liberec proběhne v pátek od 17:00 ve 4. patře v Malém sále přednáška Valdštejnové v Máchově kraji. Starobylý český šlechtický rod Valdštejnů zanechal výrazné stopy v krajině pod Bezdězem. Valdštejnové položili základy k budoucímu rozvoji tamního cestovního ruchu, zachránili hrad Bezděz před devastací a na svých zámcích vybudovali jedinečné umělecké sbírky. Zámek v Doksech si zvolili na počátku 20. století za své rodinné sídlo, v roce 1945 ho museli opustit a přenechat československému státu. Od roku 2020 je zámek poprvé ve své historii přístupný veřejnosti, která se tak může seznámit s jeho původními majiteli. Hostem bude Renata Mauserová z Doks, historička a regionální badatelka. Vstupné je dobrovolné.

Křišťálový trh, který se kvůli silné letní bouři nekonal, má nový termín. Tento pátek od 16:00 do 21:00 a sobotu od 9:00 do 16:00 se na dva dny rozprostře v Krajské vědecké knihovně a přinese s sebou i bohatý doprovodný program. Po celou dobu konání se návštěvníci mohou těšit na výrobky ze sklářských dílen a na designové kousky. Nebude chybět ani tvoření pro děti a workshopy zaměřené na zpracování skla nebo kamene. Atmosféru trhu doplní hudba, pohádka pro děti, příchod obří loutky Skláře, artistické vystoupení a také dobré jídlo a pití.

Dále se v knihovně uskuteční páteční Beseda se skláři, která začne v 18:00. Debatu se sklářskými osobnostmi moderuje Ivana Bernáthová. Právě tato zkušená redaktorka a publicistka měla možnost poznat detailně jejich životní příběhy při rozhovorech, které zpracovala pro projekt Osobností Libereckého kraje. Pozvání na debatu přijali významní skláři, umělci.

Zajímavý program nabídne hrad Grabštejn v Hrádku nad Nisou. V sobotu a neděli pořádá komentované prohlídky veterinárního muzea. Představuje polní veterinární soupravy pocházející z výbavy německé, sovětské a československé armády od 1. světové války do 50. let. Jedná se o unikátní a autenticky dochované svědectví péče o zvířata v armádních službách. Prohlídky začínají vždy v 11:00 a 14:00.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zamekdoksy.cz

Štítky Liberecký kraj, víkend, akce, tipy, výlet, přednáška, výstava, knihovna, Valdštejnové, historie, muzeum, Grabštejn, Babylón, poštovní známka, Česko, Jan Saudek, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÍKEND PODLE DRBNY: Křišťálový trh, veterinární muzeum a výstava známek i fotografií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.