Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Erasmus do Indie nebo Japonska. Na stážích studenti zažijí reálné zaměstnání

PR článek

Nejen vysokoškoláci mohou odjíždět za studiem do zahraničí. Příležitosti mají i středoškolští studenti díky programu Erasmus+. Ne každá škola je ale do projektu zapojena. V programu jsou však úspěšné střední školy z libereckých Kateřinek, jejichž studenti, absolventi i učitelé se díky tomu mohou podívat do světa jinak, než se běžně daří turistům.

Středoškolský Erasmus, do kterého se zapojují kateřinské školy z Liberce, je zaměřený na odborné stáže ve firmách. Žáci maturitních i učebních oborů mohou do zahraničí vyjet na dvoutýdenní pobyt. Tříměsíční stáže v rámci programu ErasmusPro jsou pak nabízeny absolventům. Obvykle se jedná o výjezdy do států Evropské unie – Itálie, Portugalska, Lotyšska, Dánska, Norska či Švédska, kde studenti pracují ve firmách zaměřených na studovaný obor, nebo fungují pod vedením zahraničních pracovníků.

Pro žáky je výjezd na studijní stáž velkou zkušeností. Kromě poznání nové kultury a zvyků se jim otevře nový svět pracovních příležitostí a podívají se do míst, která by třeba ani za běžných okolností nenavštívili. „Navíc mohou tímto způsobem zjistit, jakou mají jazykovou úroveň, protože musí komunikovat v angličtině. Většinou si jazyk díky Erasmu zlepší,“ říká zástupkyně ředitele Blanka Merklová.

Letos poprvé se žáci podívali i do zemí mimo EU

Od tohoto roku škola nově nabízí i stáže mimo Evropskou unii. Žáci oboru záchranářství se podívali na ostrov Kri v západní Papui Nové Guinei. „Jejich kurz byl zaměřený na potápění s přístrojem a kontrolu stavu korálových útesů,“ upřesňuje Blanka Merklová. Žákyně oboru Fashion Design strávily dva týdny v Novém Dillí v Indii, kde ve svatebním salónu chystaly a kompletovaly tradiční svatební sárí (tradiční indický ženský oděv) včetně šperků.

Japonsko je jiná planeta, člověk si přijde spíš jako ve snu

Žáci oboru Design interiéru pak odletěli na dva týdny do japonského Kjóta, kde získávali zkušenosti s projektováním interiérů. „Spolupracujeme zde s architektonickým ateliérem. Během stáže jsme pracovali na designových návrzích, se kterými jsme se dokonce dostali do soutěže jednoho tamního klienta,“ přibližuje jedna z vyučujících Jitka Mádlová, která své studenty v Japonsku doprovází. „Jednou z podmínek Erasmu + je, že stáž nesmí být teoretická – studenti musí skutečně pracovat. Je to pro ně neuvěřitelná zkušenost,“ vysvětluje.

Japonsko je podle Andrease Karla Vogta, studenta 4. ročníku, jiná planeta. „Před odletem jsem měl velké očekávání o tom, jaké Japonsko nakonec bude,“ říká, „rozhodně má očekávání splnilo, ne-li předčilo.“ Všichni zúčastnění zemi popisují jako krásnou, dokonale čistou, na jednu stranu lpící na tradicích, přesto velmi progresivní. „V prvních pár dnech jsem vnímala, že jsem v cizí zemi, ale pořád tomu nějaká část mé mysli nemohla uvěřit,“ popisuje studentka Anežka Peřinová. „Když vidíte tak krásnou přírodu, čisté prostředí a zdobené chrámy, přijdete si spíš jako ve snu než jako v realitě,“ dodává a chválí si, že jí pobyt dal spoustu nových zkušeností do dalšího vzdělávání.

Poznat zemi po všech stránkách

Aby mohli účastníci poznat Japonsko skrz naskrz, koordinátoři projektu jim sehnali pronájem apartmánu v centru Kjóta. „Byt se nacházel kousek od památek i ateliéru, navíc jsme tak měli možnost bydlet jako Japonci,“ přibližuje Mádlová.

Střední školy z libereckých Kateřinek žákům hradí všechny náklady spojené s cestou a pobytem v zahraničí, takže si rodiny žáků nemusí dělat starosti s financováním. „Chceme tím podpořit i ty žáky a absolventy, kteří pocházejí z rodin s nižšími příjmy. Všichni tak mají stejné příležitosti,“ vysvětluje Merklová. I to je důvodem, proč jsou zejména mezi absolventy po závěrečných zkouškách nebo maturitě oblíbené dlouhodobé stáže ErasmusPro na 3 a více měsíců. „Účastníci díky tomu získají dlouhodobou praxi ve firmách v zahraničí, přitom nemusí nic platit. Vždycky si s sebou musí vzít jen přiměřené kapesné,“ uzavírá zástupkyně ředitele.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky liberec, Erasmus+, škola, kateřinky, Japonsko, Indie, Evropská unie, Itálie, Portugalsko, Norsko, Dánsko, Lotyšsko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Erasmus do Indie nebo Japonska. Na stážích studenti zažijí reálné zaměstnání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.