Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji přibývá obcí, které v noci omezují veřejné osvětlení

V Libereckém kraji přibývá měst a obcí, které kvůli snížení nákladů na energie omezují v noci veřejné osvětlení. Třeba v Semilech od konce října v některých okrajových částech zhásínají o půlnoci a znovu lampy rozsvítí ve 4 hodiny ráno. Není to úplná novinka, například v odlehlé části Horní Bítouchov to tak už funguje několik let. Nově to teď platí v částech města Na Hlínách, Cimbál, Nouzov, Janeček, Klinkovice, Bítouchov, Na Rovném, Spálov a Ostrov, řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Semilští radní rozhodli také vypnout noční nasvícení budovy radnice, kostela sv. Petra a Pavla a také znaku města na štítové zdi domu v Tyršově ulici. „Snažili jsme se najít řešení, které přinese okamžité úspory. Za veřejné osvětlení platíme kolem čtyř milionů korun ročně, omezením osvětlení ušetříme podle odhadů 250 tisíc korun. Nejsou to pro nás malé peníze, je to tak půl roku fungování kina, protože na něj ročně doplácíme zhruba půl milionu," doplnila starostka.

Radnice v minulých letech investovala do modernizace osvětlení, ve městě je kolem 1200 lamp, výbojky už nechalo město nahradit úspornými LED svítidly. Nově jsou vybavené senzory, které rozsvěcují, až když je to potřeba. Omezit plánují v Semilech i vánoční výzdobu. „Přemýšleli jsme, jestli dát půlku, nebo ho nějak zhasínat, ale je napojené na veřejné osvětlení, takže by to bylo složité. Ceny elektřiny máme fixované do konce roku, tak jsme se dohodli, ale hned po třech králích (6. ledna) vánoční osvětlení sundáme," dodala Mejnková.

Semily ale nejsou jediným městem v Libereckém kraji, kde se svítí méně. K úsporám už přistoupili například také v Chrastavě. „Někde už máme osvětlení redukované, na některých méně frekventovaných místech v noci lampy zhášíme. Redukovaná bude i vánoční výzdoba, bude v menším rozsahu a v noci ji budeme vypínat a zřejmě zůstane také kratší dobu," řekl chrastavský starosta, senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Méně svítí veřejné osvětlení také například v příhraničním Hrádku nad Nisou. „My jsme už v minulosti z nějakých dotačních programů instalovali regulátory, takže u nás, aniž by to možná obyvatelé poznali, se ta intenzita od půlnoci do nějaké čtvrté páté ranní stahuje, aniž bych řešil energetickou krizi nebo dopady války na Ukrajině. Pokud jde o vánoční osvětlení, už nemáme žárovky, ale úsporné LEDkové řetězy, takže vánoční atmosféru lidem určitě brát nebudeme," řekl hrádecký starosta Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj). Kvůli úspoře se ale rozhodli letos neotevřít kluziště.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Liberecký kraj, osvětlení, lampy, veřejné osvětlení, Semily, Bítouchov, lampa, Lena Mlejnková, Spálov, Starostové pro Liberecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji přibývá obcí, které v noci omezují veřejné osvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.