Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Liberci nebude vánoční strom svítit celou noc, úspory chystají i další města

Obdobný program jako v letech před covidovou pandemií chystají města v Libereckém kraji na období adventu. Některá města ale budou šetřit na osvětlení, a to včetně Liberce.

V krajském městě nebude oproti předchozím letům vánoční strom na náměstí u radnice svítit po celou noc. „Vánoční strom na náměstí rozsvítíme v pátek 25. listopadu. Bude odekorován úspornějším LED nasvícením a oproti předchozím letům zhasne každý den dvě hodiny po půlnoci," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Jiné úspory Liberec nechystá i s ohledem na to, že cenu elektřiny za nižší cenu má zafixovanou do konce roku. „Výzdoba přilehlých ulic, náměstí a veřejného osvětlení je už dávno nakoupena, nová se pořizovat nebude. Její instalaci do ulic a na veřejná prostranství provádějí technické služby města v rámci každoročního finančního příspěvku od města a energie do světelné výzdoby jde právě ze zafixované přívětivé ceny," uvedla Kodymová.

Adventní program bude obdobný jako v letech před koronavirem. „Návštěvníci tedy na náměstí před libereckou radnicí uvidí například mechanický betlém, vystoupení dětí z libereckých škol a školek, kapelu Oceán, kapelu Hodiny, vystoupení Jana Mlčocha, který interpretuje Karla Gotta, dále skupinu Waldovy Matušky, hudební soubory ze ZUŠ, Ježíškovu kancelář a Strom přání na nádvoří historické radnice," dodala mluvčí.

K modelu adventu z roku 2019, čili k tradiční podobě, se vrátí i sousední Jablonec. „Počítáme s rozsvěcením vánočního stromu o první adventní neděli, s výzdobou radnice i náměstí – vánoční světýlka jsou všechny ledková, takže i úsporná. Jen kvůli úsporám letos výzdobu ukončíme o týden dříve, a to hned po Třech králích (6. ledna)," uvedla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová. K novinkám letošního adventu v Jablonci patří tři nové dřevěné stánky na Mírovém náměstí, které se zde poprvé objeví při rozsvícení stromu a zůstanou až do čtyřdenních Vánočních slavností, kdy k nim 17. prosince přibudou jako každoročně stánky další. „Sortiment nových stánků se bude po dobu adventu měnit - v době rozsvícení stromu to bude hlavně občerstvení, poté různá vánoční nabídka dle zájmu prodejců," dodala Fričová.

Česká Lípa úsporná opatření v souvislosti s adventem nechystá. „Vánoční výzdobu určitě necháme, zase nechme lidem trošičku radostí. My jsme v průběhu předchozích čtyř let obnovili vánoční osvětlení a zaměřili jsme se i na pořízení ledkových žárovek, tak aby ta úspora tam už byla," uvedla starosta města Jitka Volfová (ANO). Vánoční strom rozsvítí v České Lípě 27. listopadu a na této akci vystoupí David Deyl, Olga Lounová či kapela Fleret se Zuzanou Šulákovou. „V době adventu bude připraven na náměstí T.G.M. program vždy na adventní neděli, počítáme také s oblíbeným zpíváním dětí z MŠ a ZŠ nebo punčem paní starostky. Po celý advent až do Vánoc bude na náměstí T.G.M. vánoční jarmark, koledy a vánoční vláček pro děti," dodala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Stejně jako v Liberci nebude vánoční stromek svítit po celou noc zřejmě ani v Turnově. „Uvažuje se o 22:00," uvedla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok). Podle ní zatím nevědí, do kdy nechají po městě slavnostní osvětlení. „Zatím plánujeme do konce roku, do silvestra, a pak se uvidí," řekla. I v Turnově bude klasický adventní program, včetně oblíbených dvoudenních řemeslných trhů na náměstí. „Novinka je, že budou na celém náměstí," dodala Houšková.

Také v Semilech bude vánoční osvětlení kratší dobu. „Přemýšleli jsme, jestli dát půlku, nebo ho nějak zhasínat, ale je napojené na veřejné osvětlení, takže by to bylo složité. Ceny elektřiny máme fixované do konce roku, tak jsme se dohodli, ale hned po Třech králích (6. ledna) vánoční osvětlení sundáme," dodala starostka Semil Lena Mejnková (Volba pro Semily).

Naopak třeba příhraniční Hrádek nad Nisou na Liberecku omezení nechystá, a to i kvůli tomu, že pro slavnostní osvětlení používá řetězy s LED žárovkami. „Abych bral v Hrádku lidem Vánoce, to opravdu ne, takže u nás vánoční výzdoba proběhne naprosto normálně," řekl starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky zábava, správa, Vánoce, Liberecký kraj, energie, šetření, advent, Liberec, vánoční stromek, osvětlení, hudební skupina, Semily, Hrádek nad Nisou, Karel Gott

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci nebude vánoční strom svítit celou noc, úspory chystají i další města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.