Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zastavili opilého řidiče, nenechali ho jet dál. Manželé Schovancovi získali ocenění Gentleman silnic

Manželé Ivan a Jana Schovancovi v únoru při cestě autem narazili na vozidlo, které kličkovalo po silnici, a poté narazilo do veřejného osvětlení. Mysleli si, že řidič je zdravotně indisponovaný. Jenže byl silně opilý, a navíc začal ujíždět. Schovancovi ho začali pronásledovat, a nakonec se jim povedlo ho zastavit a zavolat policii. Manželé nyní za svůj čin obdrželi ocenění Gentleman silnic.

„Vypadalo to, jako by měl řidič nějaké zdravotní potíže. U kruhového objezdu nedokázal dostatečně otočit volantem a naboural do veřejného osvětlení,” popsal Ivan Schovanec první setkání s kličkujícím autem v obci Ralsko.

Právě Schovanec vyběhl z auta s tím, že jde řidiče zkontrolovat. Jenže rychle pochopil, že o zdravotní potíže nejde. Starší muž byl opilý, v jedné ruce držel volant a v té druhé otevřenou lahev piva. Na místě spolujezdce si navíc vezl celou basu, ze které se zřejmě během jízdy obsluhoval. „Zraněný nebyl, jen něco nesrozumitelně mumlal. Vypotácel se z auta a šel se podívat, jak moc je poškozené,” dodal Schovanec.

Jenže když muž zaslechl, že manželé chtějí volat policii, skočil do auta a začal ujíždět. Schovancovi se rozjeli za ním a auto brzy opět zastavilo. Ivan Schovanec opět vyběhl a chtěl muži vzít klíčky. „Stačil jsem jen otevřít dveře a chytit se volantu. Řidič hned šlápl na plyn a táhl mě několik metrů s sebou po silnici,” popsal nebezpečnou situaci.

Jenže ani v tuto chvíli manželé od pronásledování opilého řidiče neupustili. Zhruba po pěti kilometrech řidič opět zastavil a nyní se už Schovancovým klíčky povedlo vzít. Brzy na místo dorazila i policejní hlídka, kterou zavolali. Ta opilce zadržela a podrobila ho dechové zkoušce. Bylo mu naměřeno neuvěřitelných 3,13 promile alkoholu.

Za svůj čin tak manželé získali ocenění Gentleman silnic. „Odvaha a vytrvalost pana Schovance i jeho manželky, kteří několik kilometrů stíhali opilého řidiče, aby ho s nasazením vlastního zdraví zastavili, je bezesporu inspirující. Věříme, že tento příběh bude motivovat i ostatní řidiče, aby v podobných situacích jednali stejně statečně,” uvedl Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic.

Duchapřítomnost Schovancových ocenili také liberečtí policisté. „Pan Schovanec prokázal v náročné honičce nesmírnou statečnost, avšak nezvládl by nebezpečného řidiče zastavit bez své manželky. Jí patří náležitý obdiv za vynikající řidičské schopnosti,” řekl vedoucí odboru služby dopravní policie Libereckého kraje Jaroslav Řehák.

Ivan a Jana Schovancovi se tak stali 213. a 214. držitelem titulu Gentleman silnic.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky gentleman silnic, policie, schovancovi, ocenění, silnice, manželé, Jan Marek, Ralsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastavili opilého řidiče, nenechali ho jet dál. Manželé Schovancovi získali ocenění Gentleman silnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.