Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchrana života i příkladná služba. Policisté převzali Záslužné medaile

Celkem čtyři policisté z Libereckého kraje byli v uplynulých dnech oceněni Záslužnou medailí Integrovaného záchranného systému. Ta se uděluje například za dlouhodobou vynikající práci nebo za hrdinský čin, jakým je jistě i záchrana lidského života, za kterou stojí praporčík Jiří Lánský a podpraporčík Petr Matouš.

Dvojice policistů z oddělení Liberec – Vápenka obdržela zlatou medaili prvního stupně za záchranu lidského života v srpnu tohoto roku. „V neděli 7. srpna se krátce před 19. hodinou vracela policejní hlídka z výjezdu. Cestou na služebnu však policisté uvízli v koloně vozidel. Policisté si velmi dobře uvědomovali, že dlouhodobější problém s dopravou právě zde, v ulici Londýnská v Liberci, by mohl způsobit vážné komplikace. Rozhodli se tedy situaci prověřit,“ popsala mluvčí policie Jana Světlá.

Když se policisté prodrali kolonou, objevili na silnici bezvládně ležícího muže. Muž nereagoval na žádné podněty a krvácel z rány na hlavě. „Policisté nezaváhali ani na okamžik a usilovně prováděli nepřímou masáž srdce zraněného muže. Pod taktovkou operátorky tísňové linky se několik minut trvající resuscitace vyplatila,“ komentovala Světlá. Díky rychlému zásahu Jiřího Lánského a Petra Matouše tak muž přežil.

Stříbrnou medaili převzala Jana Blažková Oddělení psychologických služeb za dlouhodobé úsilí, iniciativu a svědomitý přístup. Oceněna byla zejména za práci nad rámec pracovní doby, kdy během koronaviru nad rámec svých povinností pomáhala na státních hranicích. „Dále v době ukrajinské krize pracovala jako hlavní koordinátor psychologické pomoci na KACPU v Liberci,“ doplnila mluvčí.

Druhá stříbrná medaile byla věnována Martinu Bartošovi z Oddělení mezinárodních vztahů za skvělou práci. Díky jeho přispění se podařilo objasnit mnoho závažných trestných činů, které měly přesah za hranice Česka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, ocenění, medaile, Liberec, Liberecký kraj, Rusko-ukrajinská krize (2021–2022), Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana života i příkladná služba. Policisté převzali Záslužné medaile  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.