Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Češi vykupují obchody v Bogatyni. Nakupujte s úctou, vyzývají Poláci

V nedalekém Polsku je výrazně levněji a zjistili to i Češi, kteří doslova vykupují obchody v pohraničí. Hodně trpí především Bogatynia, kam denně jezdí stovky Čechů. A obyčejní Poláci z nákupů Čechů nadšení nejsou, v obchodech jsou totiž často prázdné regály.

Stačí si zajet třeba do tamní Biedronky. Už při příjezdu k obchodu je jasné, co se bude dít. Všude desítky aut a v drtivé většině mají české značky. Uvnitř obchodu se téměř nedá hnout, polštinu prakticky neslyšíte. Stojí se dlouhé fronty, lidé berou potraviny po kartónech, vykupují ale třeba i cigarety. Nervozita se dá krájet. A to vadí místním, chování českých nakupujících ale vidí jako ostudu i někteří Češi. „Taky tam zajedu, ale normálně. Pak vidím tu bandu hovad, která bere 20 kg masa od každého. Ostuda, ostuda, ostuda,“ říká například David Gašpar.

Nepříjemnou situaci se rozhodl řešit místní politik Artur Sienkiewicz, který českým autům dává za stěrač výzvu s tím, aby Češi při nákupech mysleli i na Poláky. „Z ekonomického hlediska se zdá být logickým nakupování tam, kde je to levnější. Ovšem je třeba to dělat s úctou ke svým sousedům. Jako neopodstatněné se jeví skupování mnoha potravin ve velkém: kartónů jogurtů, smetany, másla, mas… Vyvolává to pochybnosti, jestli nakupujete výhradně pro vlastní potřebu,“ píše Sienkiewicz Čechům.

Sám s mnoha českými nakupujícími mluvil a dostalo se mu od nich pochopení. „Každý, s kým jsem mluvil, mi rozuměl a uznal mou pravdu,“ uvedl.

Otázka ovšem je, zda podobná výzva může u nakupujících uspět. V Polsku jsou potraviny díky výhodnému kurzu zlotého a snížení DPH až o třetinu levnější, což je v aktuální situaci velká úspora. I podle českých nakupujících by se situace měla řešit spíše s vedením obchodů. „Tohle není vina Čechů, ale managementu řetězce. Každý normální obchodník by se tetelil blahem, kdyby měl tak velký obrat. A taky by pružně reagoval na zvýšenou poptávku. Pokud nemá dostatek zboží nebo dostatečné skladovací kapacity, není nic jednoduššího než omezit prodej. To je naprosto běžná praxe i u českých obchodníků,“ uvedla na facebooku Vera Harba Perva.

To uznávají sami Poláci. Portál zgorzelec.info píše, že podle jeho čtenářů problémem nejsou zákazníci z Česka, ale vedení supermarketů. Chybí jim prý pracovníci, a tak se stává, že v obchodech stojí třeba celý den nerozbalené palety se zbožím.


Výzva českým nakupujícím

Sám Sienkiewicz už oslovil i vedení obchodů v Bogatyni s tím, aby situaci řešilo. Podle něj je to důležité i pro to, že jednou se Češi vrátí do svých obchodů a Poláci zůstanou v Polsku jedinými zákazníky. „Pokud nás teď úřady jednotlivých obchodů ignorují, když máme problém - budeme je ignorovat až bude po problému,“ myslí si.

Sienkiewicz také zmínil napjaté vztahy mezi Čechy a Poláky, které přinesl spor o důl Turów. „Není to tak dávno, co vaše vláda chtěla zavřít důl v Turówě, což by vedlo k sociální a ekonomické katastrofě celého našeho regionu, a především naší obce. Emoce našich obyvatel ještě neodezněly,“ připomněl Sienkiewicz.

Jenže podle listu Gazeta Wyborcza se situace může i obrátit. Nejde sice o Liberecký kraj, v minulých měsících ale podle listu zase Poláci přijeli pro levnější uhlí na Ostravsko, kde „vyčistili sklady tak, že na místní uhlí nezbylo.“

Nulová DPH zůstane jen na základní potraviny

Polská vláda v minulých dnech rozhodovala o úpravách DPH. Hovořilo se o tom, že se vrátí na normální hodnotu a Čechům by tak odpadl důvod, proč do Polska jezdit nakupovat. Nulová DPH na základní potraviny ale nakonec zůstane i v příštím roce, i když Evropské unii se to nelíbí. U ostatních potravin se ale DPH zvýší, nákupy tak celkově nebudou tak výhodné, jako dosud. Od roku 2023 se navíc v Polsku zdraží pohonné hmoty, u nich totiž DPH stoupne z nynějších 8 procent na 23 procent.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Artur Sienkiewicz

Štítky Česko, Polsko, nákupy, Bogatynia, výzva, dph, obchod, Češi, jídlo, Evropská unie, Důl Turów, Vláda Polské republiky, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kocour Harry

Kdo za tyto nákupy může? Vláda a její neschopnost, jejíž hlavním zájmem je Ukrajina a ne obyvatelstvo, které jim dalo svůj hlas a důvěru. Zahraniční řetězce okrádají ve velkém nakupující i dodavatele s 200% maržemi, zisky pak tečou za hranice.

Neděle, 20. listopadu 2022, 12:50Odpovědět

Jiří Volek

Tohle není vina Čechů, ale manegmentu řetězce. Každý normální obchodník by se tetelil blahem, kdyby měl tak velký obrat. A taky by pružně reagoval na zvýšenou poptávku. Pokud nemá dostatek zboží nebo dostatečné skladovací kapacity, není nic jednoduššího, než omezit prodej. To je naprosto běžná praxe i u českých obchodníků.
Ovšem Biedronka je jeden velký bordel. Nakonec ne náhodou je na špici nejvíce pokutovaných obchodů v Polsku.
Stačilo by, kdyby prodavačky hnuly zadkem a průběžně doplňovaly zboží. Vždyť nejsou schopné ani odklízet prázdné kartony.
A pokud jde o zde v diskuzi zmiňovanou „nenažranost” Čechů, jak víte, jak velká je rodina, pro kterou nakupují? Jak víte, jak často na nákup jedou? A jak víte, jak to mají daleko? Opravdu si myslíte, že velká rodina, která jede do Polska jednou za měsíc a má to třeba 100 km, pojede pro kilo krkovice, dva jogurty a máslo? Zkuste nepaušalizovat a především si nemyslete, že váš postoj je jediný správný a všichni ostatní to dělají blbě.

Neděle, 20. listopadu 2022, 11:11Odpovědět

Podle mě je to sen každého obchodníka. Mít plný krám. Spíš bych právě apeloval na něj ať nakoupí více zboží,a stíhá doplňovat.

Sobota, 19. listopadu 2022, 18:42Odpovědět

James K

Naprostý souhlas. Ale i tak si rýpnu ... Turow vyvolává emoce na obou stranách, oprávněně! Autor výzvy též rozdmýchává emoce ...

Sobota, 19. listopadu 2022, 11:32Odpovědět

Češi vykupují obchody v Bogatyni. Nakupujte s úctou, vyzývají Poláci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.