Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj přidá sociálním službám na začátek příštího roku další peníze

Liberecký kraj přidá sociálním službám na začátek příštího roku další více než dva miliony korun. Celkově tak poskytovatele v prvních měsících roku, než přijdou dotace z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), podpoří více než 32 miliony korun ze svého.

„Peníze navíc jsou určené zejména organizacím, které poskytují terénní služby," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). „Žádost podalo 19 organizací, které působí například v protidrogové oblasti nebo přímo v terénu. Pokud by se organizace na začátku roku ocitly bez peněz, mohlo by to ohrozit kvalitu a rozsah poskytovaných sociálních služeb," uvedl.

Kraj letos posunul příjem žádostí o dotaci o dva měsíce a v některých službách to nezaregistrovali. „ADVAITA, Most k naději nebo Maják nepodaly přihlášku v řádném termínu, přesto jsme se je rozhodli dofinancovat, abychom nenechali na holičkách lidi, kteří potřebují naši pomoc," doplnil náměstek.

Kraj touto cestou už řadu let pomáhá zachovat kvalitu poskytovaných služeb do doby, než přijdou státní dotace. Jde o spoluúčast, kterou krajští zastupitelé postupně zvýšili z pěti milionů na letošních 30 milionů korun. Už v říjnu kraj podpořil 106 organizací, kterým na fungování na počátku příštího roku rozdělí 30 milionů, teď k nim přibylo dalších 19 poskytovatelů. Podpora je podle něj určena všem poskytovatelům služeb s výjimkou těch, které mají silného zřizovatele, ať už jím je město, obec nebo kraj. Přidání dalších dvou milionů pro příští rok musí zastupitelstvo ještě schválit.

V Libereckém kraji se nabídka sociálních služeb stále rozšiřuje, náklady tak od roku 2016 vzrostly téměř trojnásobně. V základní síti služeb bylo na začátku letošního roku 226 služeb, v příštím roce jich bude podle Tulpy ještě o 32 víc. Na zajištění služeb šlo letos do kraje od státu téměř 917 milionů korun, to je zhruba o 28 procent méně, než poskytovatelé žádali. „Dlouhodobě v krajích usilujeme o změnu ve financování sociálních služeb a voláme po tom, aby bylo víceleté a také, aby se stanovila jednotná pravidla v podpoře obcí, měst i krajů," dodal Tulpa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, sociální, správa, Liberecký, Liberecký kraj, sociální služby, peníze, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj přidá sociálním službám na začátek příštího roku další peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.