Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Elektřinu a plyn bude pro Liberecký kraj a jeho organizace nakupovat ČEZ ESCO

Elektřinu a plyn bude pro Liberecký kraj, jeho organizace a také pro některá města a obce nakupovat v příštím roce společnost ČEZ ESCO, která zvítězila ve veřejné soutěži s nejnižší nabídkovou cenou. Kraj počítá s nákupem energií za spotové ceny, v soutěži tak hledal obchodníka, který nabídne nejlepší marži.

Marže nesměla včetně DPH překročit 454 korun za megawatthodinu. ČEZ nabídl u jednotlivých zakázek marže od 290 do 350 korun včetně DPH. Kraj pro nákup energií zvolil takzvaný dynamický nákupní systém, se kterým má dlouholeté zkušenost. Nakupuje tak spotřební materiál, ale například i telekomunikační služby. „Je rychlejší než standardní způsob nákupu, jako je například otevřené řízení, které v průměru trvá tři měsíce. Dynamický systém trvá deset dnů a dá se i zkrátit. Máme tam registrované dodavatele, takže můžeme očekávat, kdo nám nabídku podá," řekl ekonomický náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Nabídku v tomto systému mohou podat jen registrované firmy, to je podle něj výhoda proti burze, kde kraj dodavatele dopředu nezná. V systému jsou podle Miklíka registrování velcí dodavatelé jako ČEZ ESCO, innogy Energie, Pražská plynárenská, nebo CONTE. Kraj vypsal čtyři zakázky – maloodběr a velkoodběr u plynu, vysoké napětí a nízké napětí u elektřiny. Dohromady jde včetně DPH o nákup za bezmála 460 milionů korun, dalších 20,6 milionu korun zaplatí kraj na marži, je to ale zhruba o čtvrtinu méně, než původně předpokládal.

Kvůli očekávanému růstu nákladů na energie přidal Liberecký kraj svým příspěvkovým organizacím na příští rok 560 milionů korun, to je zvýšení o více než 40 procent. V rozpočtu na příští rok počítá na energie se zhruba 460 miliony korun, je to o 350 milionů víc než v letošním roce, tedy více než čtyřnásobek. „Díky zastropování cen se nám ale rozpočet kraje na příští rok podařilo nastavit tak, abychom nemuseli omezovat žádné veřejné služby," dodal liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, energie, správa, Liberecký kraj, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektřinu a plyn bude pro Liberecký kraj a jeho organizace nakupovat ČEZ ESCO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.