Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veronika s Petrem vyrábí úchvatné obrazy z lisovaných květin. Na výlety chodíme s batohy plných knih, říkají

Mají rádi procházky, přírodu a ruční práce. Zhruba před dvěma roky všechny tyto záliby spojili dohromady a výsledem jsou obrazy z květin, které nikdy neuvadnou. Velký úspěch sklízejí například s lisováním svatebních květin. Jejich začátky ale nebyly jednoduché a první stovka obrazů vznikala v obýváku.

„Zhruba před dvěma roky přišel onen první nápad. Spolu se svou švagrovou jsem přemýšlela, co bychom mohly vyrábět. Od malička hrozně ráda tvořím rukama a zároveň miluji kytičky. Takže nás napadlo, že by bylo skvělé dát je do rámu. Koukala jsem, jestli se tomu už náhodou někdo nevěnuje. Našla jsem zahraniční stránky, ale u nás nikoho. Takže jsem tento nápad přednesla svému příteli, který řekl, že udělat rám není problém a vyrobili jsme první dva prototypy,“ popisuje Veronika Mudrová první pokusy.

Šlo o vylisované kapradiny, které si přinesli z procházky v lese. Tyto minimalistické obrazy je následně utvrdily v tom, že se tomu chtějí dále věnovat a vznikl projekt LissWood. Zprvu neměli potřebné prostory, a tak využívali dílnu u Petrovo rodičů. 

Zezačátku tvořili doma v obýváku. Dnes mají pronajaté prostory. Foto: LissWood

„Prvních asi sto obrazů také vzniklo u nás doma v obývacím pokoji, kde jsme je kompletovali a snažili se zdokonalit naše postupy. Dodnes máme doma testovací zeď, na kterou svítí nonstop slunce a kytičky tam doslova smažíme, abychom zjistili, jak dlouho naše úprava vydrží,“ prozrazuje Petr Kopačka.

Sesbírané květiny nejen lisují, ale ještě je dobarví nebo namoří, aby měly stále zářivou barvu. „Řešili jsme i samotný postup výroby. V zahraničí to totiž dělají tak, že namáčknou dvě skla na sebe. My jsme si to zkusili udělat po svém, takže tam necháváme malou mezírku mezi skly, což dá vylisovaným květinám větší prostor vyniknout a působí to více 3D dojmem,“ popisuje Petr a zrovna dává dohromady jeden rám.
Časem se pouštěli do stále větších projektů až si nakonec pronajali dílnu v areálu DEPO2015. Už tam jim to ale začíná být malé a sušené kvítky i obrazy před doděláním jsou na každém kroku. „Měla byste to tu vidět v létě. Projít se tu dá jen malou uličkou, jak je tu všude plno květin,“ upozorňují mě.

Na výlety s haldou knížek

Kromě práce v dílně je důležitý i samotný sběr surovin. Jelikož mají pejska, tak hodně jezdí do přírody a rovnou sbírají materiál pro svá další díla. „Kamkoli jedeme, tak s sebou vozíme plné batohy knížek, abychom mohli sbírat a hned lisovat. Už jsme vycvičili i naši rodinu, že nám pomáhají nebo nám nasbírají kytičky u sebe ze zahrádek. Spoustu toho také nakupujeme v květinářstvích a koupit se už dají i rovnou vylisované kytičky,“ říká se smíchem Veronika.

Osobně jí nejvíce baví samotné aranžování květin. Největší radost jí pak udělá pohled na hotový obraz. „Samozřejmě i samotný sběr je zábava a nejvíce nás pak potěší zpětná vazba, když někdo pošle fotku a napíše, jak se mu obrázek líbí,“ podotýká Veronika.

To Petr má zase rád výzvy a baví ho pracovat na obrazech na míru. Obzvlášť na těch s atypickými a obřími rozměry. „Ono nalepit všechny ty kvítky, vymyslet rám, aby to unesl a následně se modlit, aby obraz přežil cestu ke klientovi je obrovský stres. Ale výsledkem jsou pak opravdu famózní obrazy, což mi dělá radost. Největší obraz, co jsme dělali bylo asi srdce o rozměrech 140 na 80 centimetrů. Ve finále jsme ho lepili ve dvou a těch drobných kvítků tam bylo obrovské množství,“ vzpomíná.

Vlastní návrhy i vzpomínky na svatební den

V prvním roce zkoušeli experimentovat i s obrazy ze svatebních květin. Letos už jich měli na kontě 150. Zájemce o tuto netradiční vzpomínku mají z celé republiky. „Probíhá to tak, že kytici rozebereme, zhruba tři týdny až měsíc ji lisujeme, podle přání uděláme návrhy a pak doladíme detaily. Tím, že si děláme rámy sami, tak máme dost možností, jak obraz pojmout. Máme tu také vypalovačku, takže tam můžeme dát jména, datumy nebo co si lidé přejí. Máme také spolupráci se dvěmi krasopiskami, které nám popíšou sklo, což také vypadá krásně,“ pochvaluje si Veronika.

Velmi populární jsou obrazy ze svatebních kytin, foto: LissWood

Zájem je obrovský a už nyní mají objednávky na celý příští rok i na ten další. „Jsme tu bohužel omezeni prostorem, a tudíž i místem, kde můžeme květiny lisovat. Teď připravujeme online rezervační systém. Bude nutné si rezervovat termíny, jinak je dost možné, že se na nevěsty nedostane,“ upozorňuje Petr.

Vyzkoušejte si udělat svůj obraz

Výrobní tajemství si sympatický pár rozhodně nechce nechat jen pro sebe. Naopak nechají nahlédnout do zákulisí a dají zájemcům možnosti si také sestavit svůj květinový obraz. „Máme v plánu dokonce dva workshopy, které se oba uskuteční tady v Plzni. První bude v únoru a druhý v dubnu. Únor už je plný, ale na duben ještě máme pár míst. Lidé si budou moci sami vymyslet návrh obrazu i si ho zkusí zarámovat. Materiál tu budou mít připravený.  Hlásit se mohou přes náš web nebo nám stačí napsat na náš Facebook,“ zvou Veronika Petrem.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, LissWood

Štítky LissWood, lisované květiny, luční kvítí, obrazy z květin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veronika s Petrem vyrábí úchvatné obrazy z lisovaných květin. Na výlety chodíme s batohy plných knih, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.