Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Děti na psychiatriích si připadají jako objekty a mají na oknech mříže, zjistil ombudsman

S nemožností vyjádřit svůj názor a souhlas s léčebnými postupy se podle veřejného ochránce práv potýkají pacienti dětských psychiatrií. Nedostatek komunikace přitom ovlivňuje průběh léčby. Ombudsman Stanislav Křeček chce zlepšit i nemocniční pokoje, kde jsou mnohdy mříže na oknech.

V České republice funguje v současné době čtrnáct zařízení, která hospitalizují dětské psychiatrické pacienty. Nemocnice nejčastěji přijímají děti trpící poruchami příjmu potravy, sebevražednými myšlenkami, poruchami chování nebo psychosomatickými onemocněními. Podle Kanceláře veřejného ochránce práv je problémem nemocnic přístup k nezletilým.

Podíl na příjmovém procesu

Lékaři totiž s mladými pacienty dostatečně nekomunikují a staví je do pozice pouhých objektů. Ombudsmanovi pracovníci to zjistili při návštěvách pěti různých zařízení v České republice, kteří říkají, že je děti potřeba zapojit do léčby a průběžně informovat. Většina nemocnic ale nedává dětem šanci vyjádřit vlastní názor ani souhlas s hospitalizací.

„Vyvolává to pochybnost o tom, zda se dítě vůbec účastnilo příjmového procesu v nemocnici. Zapojení pacienta do rozhodování přitom výrazně snižuje úzkost, která je spojená s náročným odloučením a připravuje dítě na další životní rozhodnutí,“ uvedla pro Drbnu ombudsmanova právnička Petra Benáčková.

Přístup českých psychiatrických nemocnic k nezletilým se navíc výrazně liší. Ombudsman proto přišel s doporučeními, která zařízením odeslal. „Práva dětí jsou jednou z priorit dnešní společnosti. Je potřeba brát v potaz, že tyto děti jsou umístěny tam, kde být nechtějí. A to zvyšuje nároky na ně i jejich rodiče,“ řekl Křeček.

Reflektování vyspělosti

Podle odborníků je potřeba zajistit, aby mohlo hospitalizované dítě klást otázky a dostalo na ně od personálu odpověď. „Dítě bude po osmnáctém roce života rozhodovat samo o sobě. A pokud mu řekneme, že do té doby nemůže vůbec nic, a pak najednou všechno, tak nebude připraveno. Rozumová vyspělost vzniká postupně a je potřeba reflektovat vyspělost každého člověka," řekl právník Kanceláře veřejného ochránce práv Matěj Stříteský.

Problémem není podle ombudsmana pouze přístup personálu, ale také podoba psychiatrických nemocnic a oddělení. Děti stráví v nemocnicích v průměru několik týdnů a v některých zařízeních žijí na mnohalůžkových pokojích, které mají na oknech mříže. Psychiatrie jsou navíc často umístěny ve starých budovách, jejichž architektura brání rozvoji a modernizaci těchto zařízení.

Ohodnoť článek

Foto Archiv redakce

Štítky veřejný ochránce práv, ombudsman, psychiatrie, zdravotnictví, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti na psychiatriích si připadají jako objekty a mají na oknech mříže, zjistil ombudsman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.