Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Turistická ubytovna Liberce přestane asi od dubna sloužit k ubytování Ukrajinců

Turistická ubytovna Liberce, která je v Oldřichově v Hájích, nejspíš přestane být od dubna příštího roku využívána k ubytování ukrajinských uprchlíků. Znovu by měla začít sloužit pro školní akce či letní tábory, řekl náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Turistickou ubytovnu pro děti v Oldřichově, který je vzdálený od krajského města asi deset kilometrů, má ve správě liberecký Dům dětí a mládeže Větrník. Ukrajinští uprchlíci tam nacházejí dočasný azyl od jara, aktuálně jich tam je podle Langra skoro 30. „Ta ubytovna není uzpůsobena tomu, aby tam dlouhodobě pobývali lidé. Nejsou tam v podstatě žádné kuchyňské prostory, jen dvě velmi malé kuchyňky, a pak samozřejmě dochází k tomu, že si obyvatelé nosí vlastní vařiče na pokoje," řekl Langr.

Podle něj tak na ubytovně nejsou schopni dlouhodobě garantovat základní bezpečnostní opatření v požární ochraně. „A rizika požáru a poškození zdraví ubytovaných jsou opravdu velká. A souběžně bychom rádi ubytovnu od dubna znovu uvedli do běžného provozu pro školy v přírodě, harmonizační dny a následně i letní tábory. To je něco, co našim školám hodně chybí," dodal náměstek.

Od dubna příštího roku ale začne tato ubytovna pro školní pobyty sloužit podle něj jen v případě, že nepřijde další uprchlická vlna. „Pokud situace zhoustne a migrační vlna zintenzivní, tak samozřejmě ji nadále ponecháme v tom portfoliu ubytovacích prostor," řekl Langr.

Liberecký kraj má aktuálně pro případnou další vlnu uprchlíků před válkou na Ukrajině k dispozici zhruba 1170 volných lůžek, je to kolem 15 procent nasmlouvaných kapacit. Kraj má uzavřené smlouvy s 412 ubytovateli, kteří disponují bezmála 7580 lůžky. Liberec pro ubytování uprchlíků podle Langra nepřímo poskytuje ještě bývalý domov mládeže v Zeyerově ulici, který má od města dlouhodobě pronajatý Liberecký kraj.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DDM Liberec

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, migrace, Liberec, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická ubytovna Liberce přestane asi od dubna sloužit k ubytování Ukrajinců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.