Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj zasypal sníh. Problémy na silnicích, převrácený náklaďák zablokoval výpadovku u Makra

, aktualizováno 12. prosince 2022, 14:55

Kolem dvaceti centimetrů nového sněhu napadlo v Libereckém kraji od nedělní noci. Nový sníh přinášel komplikace především na silnicích, kamiony zablokovaly provoz na Albrechtickém kopci, problémy byly i na dalších tazích, policisté do třinácté hodiny evidovali skoro třicet dopravních nehod.

„Uvíznuté kamiony blokují provoz na silnici I/13 v Albrechtickém kopci u Frýdlantu, průjezd přes Oldřichovské sedlo je také omezený. Komunikace I/35 v úseku Bílého Kostela je sjízdná s obtížemi a další problémy jsou v na komunikacích u Jablonce nad Nisou,“ informoval ráno na webu policie mluvčí policie Vojtěch Robovský.


Výjezd z Liberce směrem na Prahu po poledni

Několik nehod se podle něj stalo v Liberci. „Policisté vyjížděli ke střetu dvou osobních vozidel do ulice Dobiášova a o několik minut později například také do ulice Budyšínská,“ dodal. Asi nejvážnější nehoda se stala u odbočky na Bezděz. Devatenáctiletá řidička v osobním vozidle tovární značky Hyundai i30 dostala na zasněžené silnici do smyku a klouzala se ve svém jízdním pruhu ze strany na stranu. „V té době za ní jel kamion, jehož řidič nepřizpůsobil svou rychlost stavu a povaze silnice a na rozbředlém sněhu do ní zezadu naboural. Náraz pak odhodil Hyundai do příkopu,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Tento kamion podle ní ve smyku pokračoval v nekoordinované jízdě dál a narazil do kamionu jedoucího ve směru od Mladé Boleslavi. Jeho řidič zmírnil následky kolize tím, že ještě před nehodou, která byla neodvratitelná, vůz zastavil. „V osobním vozidle cestovala řidička sama, přivolaná Zdravotnická záchranná služba ji s blíže nespecifikovaným zraněním transportovala do českolipské nemocnice,“ dodala mluvčí

Bouralo se ale na sjezdu ke Globusu od Chrastavy. Po poledni se zase na výjezdu z Liberce na Prahu u Makra převrátil kamion a zablokoval celý směr. Na místě po čtrnácté hodině probíhaly vyprošťovací práce a výpadovka byla zablokovaná několik hodin.

Sníh komplikoval i veřejnou dopravu, autobusy MHD v Liberci jezdily, nabíraly ale výrazné zpoždění. „Linky MHD jezdí do všech lokalit, ovšem se zpožděním, které způsobuje nepřetržitý spad sněhu, špatná průjezdnost silnic a komplikace v souvislosti s ostatními účastníky silničního provozu,“ informovala mluvčí DPMLJ Martina Poršová. Před devátou hodinou zapadl autobus v Lipové ulici v centru města, to samé se opakovalo kolem poledne. Se zpožděním museli počítat i cestující ve veřejné meziměstské dopravě, nehodu měl autobus ráno ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku nebo v Lázních Libverda

V kraji napadlo kolem dvaceti centimetrů sněhu. Sněžení ustalo až navečer. „V horách je minus sedm stupňů Celsia a sůl působí pomaleji, je zima a sněží v celém kraji, řidiči nemohou čekat, že budou silnice černé, to nikdo nedokáže zajistit. Je třeba přizpůsobit jízdu podmínkám," řekl ČTK Petr Správka, ředitel společnosti Silnice LK, která komunikace v kraji udržuje. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec, čtenáři Drbny, HZS LK

Štítky sníh, počasí, předpověď, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zasypal sníh. Problémy na silnicích, převrácený náklaďák zablokoval výpadovku u Makra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.