Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Lidé v bytových domech v Harrachově mají platit několikanásobně vyšší nájem. Museli jsme ho zvednout, hájí se ministerstvo

Ministerstvo financí (MF) uvádí, že muselo podle zákona několikanásobně zvýšit nájemné ve dvou bytových domech v Harrachově, ve kterých žijí většinou lidé s nízkými příjmy. Na navýšení trvá a nájemníkům odpustí jen dluh na nájemném, který vznikl do konce letošního října, pokud o to požádají. Domy se 14 byty chce ministerstvo příští rok i s nájemníky prodat, a to včetně pohledávky za neuhrazené zvýšené nájemné. Vyplývá to z vyjádření mluvčího ministerstva financí Tomáše Weisse. Nikomu z nájemníků podle něj nehrozí vystěhování. Nájemníci už v úterý řekli, že na troj- až pětinásobné zvýšení nájmů odmítají přistoupit a zatím ho platí v původní výši.

Dva bytové domy v místní části nazývané Klondajk byly postavené téměř před 30 lety. Obyvatelé nájemné původně platili městu. Stát oba domy získal loni na základě rozhodnutí soudu v několikaletém sporu s městem, který souvisel s vypořádáním závazků po privatizaci Crystalexu z 90. let minulého století.

„Nové nájemní smlouvy MF muselo obyvatelům obou domů nabídnout, protože původní smlouvy jsou neplatné na základě soudního rozhodnutí o přidělení majetku MF coby nástupci bývalého Fondu národního majetku ČR. Výše nájmu v nově navržených nájemních smlouvách přitom odpovídá tržní úrovni, která je v čase a místě obvyklá," uvedl Weiss. Výši nájemného podle něj stanovili na základě dvou znaleckých posudků. „Významné navýšení nájemného je zapříčiněno tím, že se v obou domech platilo regulované nájemné, které více než 20 let nebylo adekvátně navyšováno. Jiný než realizovaný postup ministerstva by přitom byl v přímém rozporu se zákonem o státním majetku, kterým se musíme řídit, neboť se jedná o majetek bezúplatně převedený v roce 1993 z Fondu národního majetku ČR na Město Harrachov," uvedl mluvčí.

Zvýšené nájemné ministerstvo vymáhá zpětně od opětovného získání domů do svého vlastnictví, tedy od listopadu 2021. Podle Weisse ale není pravda, že by se nesnažili zohlednit sociální situaci uživatelů. „Jsme si dobře vědomi, že velká část obyvatelů domů jsou starobní či dokonce invalidní důchodci, pro které mohou být všechny nabízené alternativy finančně nedostupné," uvedl Weiss. Podle něj nikomu z nájemníků nehrozí vystěhování a bude jim odpuštěn dluh za neuhrazené zvýšené nájemné za období od listopadu 2021 do října 2022, ale musí o to požádat. Neuhrazené zvýšené nájemné od letošního listopadu jim ale MF už neodpustí, i když tento dluh podle Weisse nebude vymáhat. „Prodali bychom tuto pohledávku za nájemníky spolu s domy, protože podle zákona o státním majetku ji odepsat nemůžeme, ale můžeme prodat. Pak bude na Harrachovu nebo jiném subjektu, který domy získá, co s tím bude chtít udělat," dodal Weiss.

Domy chce ministerstvo nabídnout ve veřejné soutěži v první polovině příštího roku, pravděpodobně v on-line aukčním systému Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Předkupní právo bude mít Harrachov vzhledem k tomu, že je vlastníkem pozemků pod bytovými domy.

Dagmar Tothová, která v domě na Klondajku bydlí od jeho postavení, v úterý řekla, že by měla na nájemném platit pětkrát více. Je v invalidním důchodu a její manžel ve starobním důchodu. Dosud platí měsíční nájemné bezmála 3 tisíce korun, ministerstvo po nich požaduje téměř 15 500 a k tomu ještě doplatit 150 tisíc korun.

Starosta města Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov) řekl, že považuje požadavek ministerstva na násobné zvýšení nájmu za nehorázný. „Je to nesmysl," řekl. Nájemné v takové výši by podle něj odpovídalo komerčnímu ubytování v apartmánech či novostavbách. Pro nájemníky zajistilo město právníka, aby je při jednání s ministerstvem zastupoval.

Stát nabídl nájemníkům byty i k odkupu, cenu ale považují za přemrštěnou, neboť jsou domy ve špatném technickém stavu. Opravu potřebuje střecha, okna, balkony i další jeho části. Dohromady by museli nájemníci zaplatit přes 100 milionů korun. „Zprůměrovali si jeden byt na osm milionů," řekla Tothová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, sociální, byty, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v bytových domech v Harrachově mají platit několikanásobně vyšší nájem. Museli jsme ho zvednout, hájí se ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.