Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový průmyslový závod v Pilínkově? Místní se musí s firmou dohodnout, rozhodli zastupitelé

Dlouhou debatu přinesl na čtvrtečním zastupitelstvu bod týkající se návrhu na pořízení změny územního plánu zkráceným postupem u pozemku průmyslové zóny Jih v Pilínkově. Na něm má vyrůst nový závod se skladem a inovativním centrem liberecké společnosti Hengst Filtration. Velikost nové továrny se ale nelíbí místním, kteří na zastupitelstvu také vystoupili. Zastupitelé nakonec schválili usnesení s podmínkou, že firma se musí s místními dohodnout na kompromisu. Stavět by se tak mělo, otázka je, v jakém rozsahu a zda společnost bude ochotná ustoupit nebo bude hledat pozemek jinde.

Nepříjemná situace vznikla po vytvoření průmyslové zóny Jih, kdy se do ní následně dostal i tento pozemek, který je ale v těsné blízkosti rodinných domů. A právě místní obyvatelé proti výstavbě, jak ji navrhla firma Hengst Filtration, bojují. „Nejsme proti, aby se tam stavělo. Navrhovali jsme rodinné domy ale i průmyslovou výstavbu s menší zátěží,“ uvedl obyvatel Pilínkova Stanislav Šetina.

Pilínkovské zaskočilo, že firma Hengst Filtration chce na pozemku vybudovat halu vysokou sedmnáct metrů včetně skladu. Už za minulého vedení vznikla plánovací smlouva, kdy se firma zavázala vybudovat chodník, krytou zastávku autobusu nebo zázemí pro kontejnery. „Všechny ty věci mají sloužit především firmě a ne obyvatelům. Nic takového nechceme,“ odmítl Šetina.

Spor o pozemek v průmyslové zóně. Na louce u rodinných domů vyroste výrobní závod

Zajímavá diskuse se odehrála na facebookovém účtu opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL). Ten si posteskl, že v Pilínkově zmizí jedna z posledních luk, na které vyroste výrobní závod. Pozemek je totiž posledním volným v průmyslové zóně JIH. A...

Další problém přišel ve chvíli, kdy zastupitelstvo schválilo nový územní plán. Firma Hengst Filtration totiž svůj projekt vytvořila podle toho starého, podle toho nového ale závod takového rozsahu, jak má naplánovaný, stavět nemůže. I proto přišla s návrhem na změnu územního plánu. „Chceme dál realizovat náš původní projekt,“ uvedl jednatel firmy Hengst Filtration Vladimír Suchý.

Rada města tak na svém posledním zasedání projednala žádost o pořízení změny územního plánu Liberec zkráceným postupem. Podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) tím chtěla otevřít další jednání. „Prověří se možnosti a bude se o tom jednat. Garantuji, že pokud nedojde ke shodě, změna vydána nebude,“ uvedl.

Usnesení nakonec prošlo, bylo ale doplněno o zásadní podmínku. Firma Hengst Filtration, místní obyvatelé a město se na podobě plánované továrny musí společně dohodnout. Bez kompromisu se stavět nebude. „Považujeme za pevnou záruku pro Pilínkovské, že nebudou ze strany města opomenuti. Takový závazek místním je v libereckých podmínkách přelomový a ukazuje občanům, že mohou uspět i s požadavky, ve kterých byli dříve válcováni,“ řekl k průběhu jednání zastupitelstva opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Relia Reality

Štítky pilínkov, hengst, liberec, průmyslová zóna jih, zstupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Košek

Tak pokud ty místní je pan Šetina :-) tak je lituji. Mam již za sebou.

Sobota, 17. prosince 2022, 20:54Odpovědět

Nový průmyslový závod v Pilínkově? Místní se musí s firmou dohodnout, rozhodli zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.