Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kam na novoroční ohňostroj? Chystá ho pět měst a obcí v Libereckém kraji

Novoroční ohňostroj chystá pět měst a obcí v Libereckém kraji. V Turnově bude poprvé s hudbou. Stráž nad Nisou ho chystá v tradičním duchu a v Novém Boru, Doksech a Skalici u České Lípě bude po dvouleté pauze zaviněné koronavirovou epidemií. Naopak třeba Česká Lípa nebo Český Dub se k pořádání ohňostroje na přivítání nového roku z ekonomických důvodů zatím nevrátí.

„V rámci úspor jsme se rozhodli, že ohňostroj nebude," řekla starostka sedmatřicetitisícové České Lípy Jitka Volfová (ANO). Z obdobného důvodu se tradici přerušenou koronavirovou epidemií rozhodli neobnovit i v třítisícovém Českém Dubu, kde na pořádání ohňostroje vydávali každoročně do 30 tisíc korun. „Je to tak trochu symbolický krok, že se chceme uskromnit. Rada města rozhodla, že ho dělat nebudeme," uvedl starosta města Jiří Miler (Nezávislé sdružení občanů).

Také v Turnově zvažovali, zda by nebylo vhodné z ekonomických důvodů od pořádání ohňostroje ustoupit. „Diskutovali jsme, zda ohňostroj ano či ne, ale sejde se tam hodně lidí. Ti, co tomu rozumějí, říkají, že tam bývá přes 2000 lidí a jezdí i z dalekých obcí. Tak jsme nakonec řekli, že do toho půjdeme," řekl starosta čtrnáctitisícového města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Turnov na ohňostroj vydá 25 tisíc korun a dalších 10 tisíc korun přidá na doprovodný program a zajištění techniky. Na akci vedle města opět přispějí i místní firmy.

Ohňostroj v Turnově bude tradičně v lokalitě Na Lukách 1. ledna od 17:00 a předehrou mu bude koncert místní kapely What the Funk. Poprvé s hudebním doprovodem bude i samotný ohňostroj. Jakou muziku chystá ohňostrůjce, bude překvapení i pro starostu. „Jsem na to hodně zvědavý, jak se to celé vyvine," dodal.

Turnov vítal ohňostrojem i letošní rok, z obcí v kraji se k tomuto kroku navzdory koronavirové epidemii přidala už jen dvoutisícová Stráž nad Nisou. Tradiční akce v této obci u Liberce zahájí i příští rok, opět bude ohňostroj 1. ledna od 17:00 na Bergerově náměstí. Po dvouleté přestávce se přidají další tři města a obce z Českolipska. „Ohňostroj bude standardní, tradiční. Důležité je, aby se lidé potkali," řekl starosta dvanáctitisícového Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). V Novém Boru budou mít 1. ledna ohňostroj na náměstí také od 17:00, o hodinu později začne v pětitisícových Doksech v areálu zámku a v 19:00 se rozzáří obloha nad Skalicí u České Lípy s 1500 obyvateli. „Lidé se těší a ptají, zda ohňostroj bude," řekl starosta obce Jiří Löffelmann (Úspěšná obec). V minulosti šlo o hojně navštěvovanou akci. „Jednou jsme návštěvníky zkoušeli spočítat a dostali jsme se k číslu 2000. Jde ale o hodně hrubý odhad," dodal starosta.

Naopak ohňostroj nechytá Jablonec nad Nisou, který se snaží užívání pyrotechniky omezovat. Město má od roku 2020 platnou obecně závaznou vyhlášku regulující či spíše zakazující užívání zábavné pyrotechniky ve městě. „Jedinou výjimkou je silvestrovská noc od 18 hodin 31. prosince do 2 hodin ráno na Nový rok. Skvělé by ale bylo, kdyby lidé od zábavní pyrotechniky ustoupili úplně, i v tento povolený čas,“ tvrdí Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec), náměstkyně pro životní prostředí a strategii města.

Podobně je na tom i krajský Liberec, který ohňostroj nepořádá a obyvatele se od ohňostrojů snaží odrazovat. „Občany tímto prosíme, aby pokud možno omezili používání pyrotechniky v jiné dny než o Silvestru a i o Silvestru ji používali s rozumem a ohledem na starší obyvatele, malé děti a zvířata. Pro poslední jmenované jsou nečekané světelné efekty a ohlušující rány velmi stresující a nebezpečné, a to jak pro zvířata domácí, zvířata v ZOO, v útulcích, tak především pro divoce žijící zvěř," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, správa, ohňostroj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam na novoroční ohňostroj? Chystá ho pět měst a obcí v Libereckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.