Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chytré hodinky odesílají plané poplachy záchranářům. Horská služba žádá o spolupráci

Díky inovacím nabízí některá osobní elektronika funkci detekce pádu, při chybném vyhodnocení ale tento bezpečnostní prvek paradoxně znamená starost pro záchranáře. Horská služba řešila podobnou situaci u lyžaře, jehož přístroj odeslal nouzové volání, muž však v pořádku z místa odjel a nebyl k nalezení.

V posledních letech nabízí osobní elektronika v podobě mobilních telefonů, chytrých náramků či hodinek různé bezpečnostní funkce a aplikace. „Již jsme si jako záchranáři zvykli na E-Call v autě, který automaticky odešle nouzovou zprávu v případě nehody, ale to, s čím jsme se setkali v poslední době je poněkud problematičtější,“ říká mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Detekce pádu hlídá bezpečí uživatelů, zařízení ale podle Fryše občas naléhavost situace nevyhodnotí správně a vznikne problém pro záchranáře všech složek IZS.

Jedním z aktuálních případů byl lehký pád lyžaře v Krkonoších. „Po oprášení od sněhu pokračoval dále ve svém lyžování a ani netušil, že se spustil řetězec záchranných činností. Bezpečnostní systém v jeho elektronickém zařízení vyhodnotil situaci jako nouzovou a odeslal záchranářům zprávu,“ přiblížil v tiskové zprávě mluvčí Horské služby.

Majitel zařízení nereagoval na zpětná volání, a tudíž se rozběhla záchranná akce podle scénáře dopravní nehoda - nikdo nekomunikuje. „Další pikanterií v příběhu byla okamžitá reakce novinářů. Nějaký všímavý turista okamžitě oslovil média, že se asi stalo něco strašného, protože záchranáři jezdí po sjezdovce tam a zpět. Ano jezdili a hledali domněle poraněnou osobu,“ dodal Fryš.

Ten tak společně s kolegy apeluje na majitele a uživatele chytrých zařízení s bezpečnostními funkcemi s možností tísňové signalizace. „Správné nastavení parametrů zamezí, nebo alespoň omezí odesílání náhodných výzev. Zároveň si dovolujeme požádat všechny oznamovatele nehod, aby reagovali na zpětná volání záchranářů,“ říká Fryš s tím, že  záchranáři Horské služby volají v těchto případech lidem zpět z dispečerských telefonů a tudíž se nezobrazují čísla jako tísňová a nebo přímo adresná od horské služby. „Pokud jste nehodu, pohřešování, nebo úraz nahlašovali na číslo +4201210 nebo 155, prosím očekávejte příchozí hovor,“ upozorňuje mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky Horská služba, záchrana, hodinky, detekce pádu, bezpečnost, tísňové volání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytré hodinky odesílají plané poplachy záchranářům. Horská služba žádá o spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.