Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Změna je život – uchazeč díky tréninku na fyzické testy k policii zhubl 30 kilogramů

PR článek

Šimon Hamáček je mladý, sympatický muž z Chvaletic, na první pohled aktivní sportovec. Vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou v Pardubicích, obor Bezpečnostní činnost - Ochrana osob a majetku. Mezi jeho záliby patří sport - plavání, posilování, jízda na kole, airsoft. Rovněž se zajímá o zbraně a střelivo. V loňském roce absolvoval jeden z workshopů, které Krajské ředitelství policie Pardubického kraje pořádá pro studenty středních škol a pro širokou veřejnost několikrát do roka. Šimon si tak mohl na půdě své střední školy vyzkoušet fyzické testy k policii takzvaně „na(ne)čisto“.

Každý uchazeč o práci u Policie ČR musí absolvovat psychotesty, prověrku fyzické zdatnosti a zdravotní prohlídky. Krajské ředitelství policie Pardubického kraje ve spolupráci se středními školami v Pardubickém kraji každoročně organizuje workshopy, kde si mohou studenti a zájemci z řad veřejnosti vyzkoušet, co obnáší fyzické testy k policii, které jsou nedílnou součástí přijímacího řízení u policie. Všichni úspěšní účastníci workshopu obdrží osvědčení o fyzické způsobilosti, které je platné 1 rok a následně je uznáno při přijímacím řízení do služebního poměru. Testy fyzické zdatnosti zahrnují 4 části: člunkový běh, klik vzpor ležmo, celomotorický test a běh na 1000 m.

Přípravu je třeba nepodcenit

Za každou z disciplín získá uchazeč body, minimální počet bodů pro splnění fyzotestů je 36 bodů. Na každou z disciplín je potřeba potrénovat a zkoušet si všechny 4 aktivity najednou, neboť při fyzických testech každý uchazeč musí absolvovat jednotlivé disciplíny po sobě. Častou chybou uchazečů totiž bývá, že sice potrénují, ale jeden den si zkouší běh, druhý den kliky, následující dny zbylé dvě disciplíny. Jakmile nastane den „D“ a uchazeč má během hodiny zvládnout kliky, člunkový běh, celomotorický test a běh na jeden kilometr, je překvapený, že mu nestačí dech. Proto je třeba přípravu nepodcenit a opravdu se poctivě připravit. Své o tom ví i zmiňovaný Šimon Hamáček, který již má fyzické testy zdárně za sebou. K Policii České republiky chtěl už jako malý kluk, již tehdy práci u policie obdivoval. Největší motivací, proč se rozhodl pro práci policisty, je chuť pomáhat.

Šimon dostal před rokem možnost otestovat si svou fyzickou zdatnost na workshopu pořádaném Policí ČR v areálu jeho střední školy. Čekaly na něho 4 disciplíny, které názorně předvedli a následně i kontrolovali správnost provedení policisté z odboru služební přípravy. Minimální počet bodů, tedy 36, Šimon nesplnil a z workshopu odcházel bez certifikátu. Z neúspěchu si nic nedělal, ale o to víc ho to motivovalo a začal pilně trénovat na „ostrý“ pokus. „Jelikož se jednalo o fyzické testy na(ne)čisto, které jsem absolvoval ještě při studiu, tak mě to nerozhodilo. Naopak mi to ukázalo, co musím ještě dokázat, abych se k policii mohl dostat,“ vyjádřil se k fyzotestům na(ne)čisto uchazeč.

Šimon začal chodit denně do posilovny a k tomu přidal běh v přírodě. S každým odcvičeným tréninkem se lepšila jeho fyzická kondice a tím se zvyšovaly i šance na úspěch při fyzických testech k policii. „Měl jsem několikaměsíční přípravu, ať už šlo o změnu jídelníčku, tak pravidelné sportování ve formě posilování, jízdy na kole a běhu,“ dodává uchazeč, který díky přípravě na fyzické testy k policii zhubl 30 kg.

Šimon Hamáček probral své snažení a motivaci rovněž s policejní psycholožkou, která prováděla jeho psychologické vyšetření v rámci přijímacího řízení. Paní psycholožka velmi ocenila jeho píli a nadšení, se kterým hodlal pokračovat v přijímacím řízení.

„Šimon mě na první pohled zaujal svým velmi pozorným nasloucháním při výkladu ohledně psychologického testování. Při pohovoru mi potvrdil, že je zvyklý dobře poslouchat i ve škole a díky tomu se nemusel moc učit. V kolektivu uchazečů vynikal svými komunikačními dovednostmi. Někteří uchazeči tyto kvality oceňovali, pro někoho byla však jeho upovídanost vnímána i méně kladně,“ uvedla kpt. Mgr. Gabriela Tabachová, policejní psycholožka, při otázce, jak na ni uchazeč Hamáček působil při osobním pohovoru.

Zůstaňte sami sebou, radí psycholožka

Co bylo pro uchazeče, Šimona Hamáčka, nejtěžší na přijímacím řízení k Policii ČR? „Pro mě osobně nejtěžší z příjímacího řízení bylo psychologické vyšetření, jelikož na fyzické testy se můžete připravit a víte, co vás jakžtakž čeká, ale u psychologického vyšetření úplně přesně nevíte, do čeho jdete,“ uvedl Šimon.

„Pro zdárný průběh psychologického vyšetření je především důležité přijít dostatečně odpočatý, včas a zůstat sám sebou, nestylizovat se do něčeho, co mi není vlastní,“ doporučuje policejní psycholožka.

Šimon Hamáček se v listopadu letošního roku dostavil na přezkoušení jeho fyzické zdatnosti. Fyzotesty s přehledem zvládl a byl opět blíž svému snu – stát se policistou. Na pana Hamáčka čekaly už jen zdravotní prohlídky, obsahující vyšetření služebními lékaři v Pardubicích a Hradci Králové, kdy součástí vyšetření bylo rovněž zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek. Po úspěšném absolvování poslední části přijímacího řízení se se Šimonem spojila personalistka, která mu sdělila další postup týkající se nástupu do služby. Šimon se dozvěděl termín nástupu, útvar, kam bude zařazen po absolvování základní odborné přípravy a rovněž dostal výčet dokladů, které je třeba ke dni nástupu doložit.

Nastal čtvrtek 1. prosince 2022 a Šimon Hamáček spolu s dalšími novými kolegy prošel vrátnicí Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Všichni nováčci putují nejprve na personální odbor, kde dostanou vstupní informace a vyplní potřebné dokumenty. Stalo se již tradicí, že k nováčkům krátce pohovoří i ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, plk. Mgr. Jan Ptáček, MBA. Noví policisté jsou následně vysláni na mzdové oddělení, vyfotí se na služební průkazy, navštíví ještě jednou ke služebního lékaře a nakonec vyráží směr oděvní výdejna pro výstroj. Druhý den již nastupují na své přidělené útvary, tedy na obvodní oddělení, dopravní inspektorát, či na cizineckou policii, případně na pohotovostní a eskortní oddělení a OHS. Bezprostředně po nástupu (maximálně do tří měsíců – dle stanovených termínů) zahajují noví policisté tzv. základní odbornou přípravu, kde se školí a získávají potřebnou praxi. Teprve po absolvování základní odborné přípravy mohou noví policisté začít sloužit. Po několika odsloužených letech, kdy policista získá dostatek zkušeností, se může přihlásit do výběrového řízení na vypsané uvolněné pozice u specializovaných útvarů nebo např. u SKPV. Krajský ředitel s úsměvem vždy novým policistům říká: „..každý z Vás se může jednou stát krajským ředitelem nebo policejním prezidentem, záleží jen na Vaší šikovnosti a píli, kam se bude Vaše kariéra u policie v průběhu let ubírat.“

Kam směřuje Šimon Hamáček? „U policie zatím nemám přesnou představu, kam bych se chtěl dostat. Ale určitě bych se chtěl stát velitelem skupiny. To je zatím jeden z mých cílů,“ uvedl Šimon.

Změna je život a pro Šimona Hamáčka to platí dvojnásob. Díky tomu, že na sobě zapracoval a poctivě se na přijímací řízení připravoval, je dnes příslušníkem Policie ČR a k tomu aktivně sportuje, což se stalo jeho životním stylem.


Šimon Hamáček

Dokáže práce u Policie ČR změnit lidem život? Setkáváte se s tímto jevem ve své práci často? To byl další dotaz na policejní psycholožku, která přichází do kontaktu s uchazeči během přijímacího řízení. Kpt. Mgr. Gabriela Tabachová uvedla: „Domnívám se, že práce u policie pomůže uchazečům rozvinout své sociální a komunikační schopnosti. Naučí se být více zodpovědní, všímaví k okolním věcem, možná někdy až trochu paranoidní. Já pracuji i v týmu krizových interventů, kteří chodí vyrozumívat úmrtí v rodinách a jsou přítomni lidským neštěstím a ti tvrdí, že díky této práci již tolik neřeší banality v rodině, např. nevynesený koš, apod., protože ty pravé hodnoty, jsou někde úplně jinde. Zdraví a rodina jsou to nejcennější, co máme a neměli bychom na to zapomínat,“ sdělila k tématu policejní psycholožka, kpt. Mgr. Gabriela Tabachová.

Zanedlouho po ustanovení do služby nastupují všichni noví policisté na zmiňovanou základní odbornou přípravu zahrnující nástupnický kurz, školní část a řízenou praxi. Školní část absolvují policisté na vzdělávacích zařízeních Policejního prezidia v Praze, Brně, Jihlavě nebo Holešově, kde studují 5 – 7 měsíců (dle typu ZOP) a v závěru studia skládají zkoušku. Policistovi lze po uplynutí zkušební doby, která čítá půl roku, přiznat také náborový příspěvek ve výši 75.000 Kč. Je to však určitá forma závazku, neboť policista musí setrvat ve služebním poměru po dobu 6 let. Při nesplnění závazku příslušník poměrnou částku příspěvku za nedoslouženou dobu vrací. „Největší benefit u Policie ČR je podle mě rozmanitost práce, není to stereotyp, který by omrzel. Dále určitě náborový příspěvek a stabilita státního zaměstnání,“ vyjádřil se k benefitům u policie Šimon Hamáček.

Mezi další benefity náležející policistům patří 6 týdnů dovolené, možnost studijního volna, bezplatná psychologická pomoc, příspěvky na penzijní připojištění, dovolenou či kulturní akce. Po odsloužených letech vzniká příslušníkům rovněž nárok na ozdravný pobyt, odchodné a výsluhu.

Jak je to s motivací nových uchazečů pro práci u Policie ČR? „Pro práci u policie je asi nejdůležitější motivace, aby tuto práci dělat chtěli, aby je bavila a naplňovala. Potřebné vědomosti a znalosti si pak doplní v průběhu školy a praxe, pokud budou skutečně chtít. Poté, co se v důsledku covidu na trhu práce vynořila vlna propouštění, je pro uchazeče důležitá zejména jistota a stabilita, kterou práce u policie nabízí. Jsou ochotni přijmout i nižší platové ohodnocení, aby nemuseli riskovat ztrátu zaměstnání nebo podnikatelský neúspěch v důsledku rychlých změn ve společnosti. Uchazeči zároveň oceňují pestrost a různorodost práce. Mnozí z uchazečů se už na práci u policie připravují delší dobu v rámci studia oborů jako je např. bezpečnostně - právní činnost,“ uvedla policejní psycholožka, kpt. Mgr. Gabriela Tabachová.

Co by nový policista poradil zájemcům o práci u policie? „Určitě bych každému uchazeči doporučil si vyzkoušet jak fyzické tak psychické testy. Dále se nejvíce zaměřit na činnost, která je vaše nejslabší,“ uvedl Šimon Hamáček.

Uchazeči či uchazečky o práci u Policie ČR v Pardubickém kraji mohou zavolat na tel.: +420 720 166 708, napsat na email krpe.nabor@pcr.cz , nebo vyplnit formulář zde.

Zajímá vás práce158x jinak? Jste z okolí Pardubic, Chrudimi, Svitav či Ústí nad Orlicí? V tom případě hledá policie právě vás!

Ohodnoť článek

Štítky Policie ČR, nábor, kampaň, studenti, policisté, pčr, práce, zaměstnání, příležitost, nabídka, volná místa, jistota, stabilní zaměstnání, benefit, zajímavá práce, nabídka práce, pardubický kraj, bezpečnostní složky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ale jinak Liberecká drbna :-D Á propos, ten text na post-itu nalepeném na monitoru se dá přečíst :-D Chtělo by to přidat 30 bodů na IQ.

Úterý, 3. ledna 2023, 19:39Odpovědět

Změna je život – uchazeč díky tréninku na fyzické testy k policii zhubl 30 kilogramů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.