Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příběhy lidí z okolí Turówa ožijí na fotkách. Seznamte se s jejich osudem

Jak žijí lidé v okolí Turówa. O tom vypráví výstava snímků fotografa Ibra Ibrahimoviče nazvaná Tři kilometry od beznaděje: příběh jednoho sousedství. Od pondělí 9. ledna bude k vidění v prostorách OC Nisa v Liberci.

Autorem fotografií je Ibra Ibrahimovič, držitel ocenění Czech Press Photo za rok 2003, který se dolu Turów věnuje opakovaně od roku 2019. Jeho jméno je spojeno především s dokumentací těžby na Mostecku, příběhů tamních lidí a osudů krajiny Podkrušnohoří.

„Ibra Ibrahimovič sem jezdí už tři roky a fotí, jak se žije v okolí dolu Turów. Vznikly při tom fotky, kterými chceme připomenout, že se stále něco děje a nechceme, aby téma zapadlo,“ popsal Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná, jehož členové jsou spoluautory výstavy.

Snímky výstava představuje ve velkoformátovém provedení a jejich prostřednictvím se divák dostane do soukromí lidí, kteří v okolí hnědouhelného dolu Turów žijí. Doplněna je českými polskými texty, protože se snímky nevěnují pouze lidem žijícím na české straně dolu, ale i lidem v Polsku. Například příběhu městečka Opolno-Zdrój, které ještě v 19. století bylo vyhledávaným lázeňským střediskem.

„Na příběh Opolna jsem narazil už v roce 2019 při projednávání v Bogatyni, kde vystoupil člověk z Opolna, které se nejspíš celé zničí nebo alespoň částečně. Nikdo z lidí žijících tam ale neví, jak to bude, nikdo s nimi o tom nemluví,“ podotýká Starec.

Opolno-Zdrój totiž čeká podobný osud jako desítku obcí v okolí dolu Turów, které už těžbě musely ustoupit. “Sotva tři kilometry od Uhelné a Václavic se nám přímo před očima uzavírá příběh kdysi živého a prosperujícího místa i s jeho lázeňskými domy, penziony a památkami, které mají během několika let zmizet pod pásy buldozerů,” uzavírá Starec.

Část výstavy je věnována také úsilí místních o řešení celé kauzy na politické a právní úrovni, ve které vkládali své naděje.

“Divák výstavu může vnímat nejen jako obrazové svědectví vlivu dolu Turów na životy lidí a krajinu v jeho sousedství, ale také jako mnohovrstevnatý příběh. Za pomoci obrazů a komentářů, citací a vyprávění se na 30 panelech odkrývá ekologický, politický, společenský a především lidský aspekt soužití s obřím povrchovým dolem a jeho provozovatelem,” dodává spoluautorka výstavy Zuzana Pechová.

Zahájení výstavy je naplánováno na pondělí 9. ledna od 17.00 hodin. K vidění bude do konce ledna.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ibra Ibrahimovič

Štítky důl, Turów, Česká republika, Polsko, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy lidí z okolí Turówa ožijí na fotkách. Seznamte se s jejich osudem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.