Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyhodit nebo raději zužitkovat? Vánoční stromky poslouží i jako materiál do kompostu

Období Vánoc i svátku Tří králů jsou již definitivně za námi a tisíce českých domácností se už v průběhu uplynulého týdne začaly zbavovat svých vánočních stromků. Pro ty, kteří tak ještě neučinili, přinášíme pár praktických rad, jak se stromkem správně a smysluplně naložit.

V první řadě je potřeba stromek řádně odstrojit. Neměly by na něm především zůstat žádné umělé materiály, jako například zbytky řetězů, háčky nebo jiné zapomenuté vánoční ozdoby. Města totiž vyhozené vánoční stromky ve většině případů štěpkují a následně používají jako palivo nebo je zkompostují. Stromky by také neměly být nijak svázány ani zabaleny například do kartonů či fólií, což by jen ztížilo proces recyklace.

Takto odstrojené stromky je poté možné odložit přímo vedle kontejnerů na směsný či tříděný odpad, nebo do speciálních nádob na bioodpad. Dalším způsobem, jak se správně zbavit odstrojeného vánočního stromku, je vlastní odvoz na některý ze sběrných dvorů ve vašem městě či obci. „Je důležité si uvědomit, že vánoční stromek by neměl být nikdy vhazován přímo do popelnice, protože by se tím zaplnila celá nádoba a znemožnilo se tak její další užívání,“ připomíná Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. Mohutnější a větší stromky, které mají kmen o průměru více než pět centimetrů, je kvůli lisovacím lopatkám popelářských vozů potřeba před vyhozením ještě rozřezat ideálně na zhruba metrové kusy.

Dalším způsobem, jak lze efektivně a smysluplně naložit s vánočním stromkem je využít jej po seštěpkování například v domácím kompostu. Poslouží vám tak nejen jako ozdoba v obýváku v době Vánoc, ale i na jaře jako hnojivo pro rostliny na zahradě.

Mnoho lidí se také mylně domnívá, že odstrojené vánoční stromky využívají například zoologické zahrady, které jimi přikrmují svá zvířata. To je ale omyl. V tomto případě se jedná pouze o stromky, které se prodejcům nepodařilo prodat a nikdy se tak do domácností vůbec nedostaly. Nehorzí tedy, že by se zvířata mohla poranit o zapomenutý háček nebo pozřít umělou ozdobu.

„Jakmile ošetřovatelé do výběhu přinesou tuto pochoutku, zvířata se na ni hned vrhnou a začnou okusovat šťavnaté větvičky, až ze stromku zbyde jen ohlodaná kostra. Neprodané vánoční stromky končí v žaludcích zvířat každý rok. Je to alternativa k jejich pálení, což je běžný osud již uřezaných leč neprodaných vánočních stromků. Nutno zdůraznit, že ne každý stromek je ke krmení vhodný. Ty z domácností, které byly ozdobené, v zoo skončit nesmí. Mohou na nich zůstat přehlédnuté háčky a ozdoby, jejichž pozření by mohlo zvířatům způsobit vážné potíže či dokonce smrt. Použité vánoční stromky proto nechávejte u popelnic a do zoo nenoste,“ zmiňuje například mluvčí táborské zoologické zahrady Filip Sušanka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vánoční stromky, recyklace, Vánoce, strom, stromek, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhodit nebo raději zužitkovat? Vánoční stromky poslouží i jako materiál do kompostu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.