Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo rekonstruovala pavilon tropů. Našly v něm domov nové druhy jedovatých žab

Liberecká zoo znovu otevřela pavilon tropů, který koncem roku prošel částečnou rekonstrukcí. Nově v něm našly domov některé druhy jedovatých žab. Jedná o jihoamerické tropické žabky pralesničky harlekýn a pralesničky barvířské.

Zoo připravuje postupnou modernizaci a rekonstrukci areálu. Zatím je ale vše ve fázi přípravy projektů. „Než budeme mít vyprojektovány větší rekonstrukce a budeme je moci v rámci zoologické zahrady realizovat, snažíme se udělat úpravy, které jsou jednodušší a přinesou okamžité zlepšení podmínek pro zvířata i návštěvníky. Pavilon tropů a jeho noví obyvatelé jsou toho příkladem,“ uvedla za provozovatele zahrady náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro LK).

Pavilon tropů tak má nové světlíky ve střeše nebo nátěr a zasíťování konstrukce budovy. Kromě toho přibyla i nová expozice s novým druhem tropických žab, s pralesničkami harlekýn. „Čtveřici mláďat těchto jihoamerických obojživelníků získala liberecká zoo z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou,“ řekla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Pralesnička harlekýn je drobná, černožlutá žabka, která se přirozeně vyskytuje poblíž potoků a řek v tropických lesích Venezuely, Kolumbie, Brazílie a Guyany. „Své výrazné zbarvení pralesnička využívá jako výstrahu (aposematické zbarvení), která má varovat případné predátory, že se jedná o jedovatou a nebezpečnou žábu,“ vysvětlila zooložka Petra Hnidová.

Podle ní se v přírodě pralesničkám harlekýn totiž na kůži vytváří toxický kožní sekret, který získávají ze své potravy, především z mravenců a brouků z čeledi bradavičníkovití. „Naši jedinci ale jedovatí nejsou, protože v chovech v lidské péči žáby v důsledku jiné stravy tuto svoji schopnost a toxicitu ztrácí,“ dodala.

Jejich jed ale někteří amazonští piráti jed využívají na hroty šípů. „Amazonští indiáni zahřívají žáby nad ohněm a stékající jed zachytávají do nádob,“ popsala Hnidová.

V zoo jsou nové také žáby pralesničky barvířské, které se také říká pestrobarevná. Vytváří totiž více než čtyřicet různých barevných forem. „Většina názvů těchto forem je dána lokalitami, kde byly žáby spatřeny a odchyceny. U nás v Liberci máme formu Guyana,“ řekla zooložka.

Zoo chce ještě letos pro žáby vytvořit nové zázemí. „Během jara bychom rádi veřejnosti představili zcela nové chovatelské zázemí a expozice, které vzniknou v pavilonu ZooExpo, a budou věnované právě těmto obojživelníkům. Domov tam najde více než desítka nových unikátních druhů žab,“ uzavřel ředitel zoo David Nejedlo

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, liberec, zoo liberec, pavilon tropů, žáby, jedovaté žáby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo rekonstruovala pavilon tropů. Našly v něm domov nové druhy jedovatých žab  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.