Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Provoz přerušil už i Ještěd, lyžařské areály vyhlíží mráz

Lyžařským areálům v Libereckém kraji, které jsou ještě v provozu, uškodil další vydatný déšť v noci na neděli. Ještěd v Liberci kvůli tomu na pár dnů zavřel, na jizerskohorském Tanvaldském Špičáku nebude jezdit lanovka, vyplývá z informací od provozovatelů skiareálů. Skiareály vyhlíží ochlazení, které už přicházely, právě na Ještědu už v pondělí mohli spustit sněžná děla.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v Libereckém kraji napršelo od sobotního večera místy i přes 20 litrů na metr čtvereční. „Sobota byla relativně ještě v pohodě. Bylo hezké počasí, lidé dorazili, dnes ale silný déšť způsobil to, že jsme se rozhodli, že musíme na pár dnů zavřít a dosněžit nějaké části areálu, aby to bylo provozuschopné," řekl ředitel skiareálu na Ještědu Jakub Hanuš. Podle předpovědi očekává, že vhodné podmínky k zasněžování budou v noci z pondělí na úterý.

S nadějí očekávají ochlazení i ostatní skiareály v Libereckém kraji, většina je mimo provoz. V Jizerských horách bylo o tomto víkendu v provozu jediné středisko, Tanvaldský Špičák. V sobotu tam lyžovalo zhruba 1400 lidí, v neděli za deště kolem 200. „Už i nás to spláchlo. Dnešní (noc na neděli) noc pršelo hodně, od pondělí nepojede lanovka na Špičáku II, a v provozu tak bude jen vlek Zalomený a dětský vlek," uvedl za provozovatele střediska Pavel Bažant. Mimo provoz tak bude i více než kilometr dlouhá sjezdovka Kostelní, jež byla v neděli ještě otevřená, ale kterou za současných podmínek už nelze upravovat. „Nedá se do toho mašinou vjet, všude okolo je bahno. Takže musíme počkat až to zamrzne a zkusit nějaký sníh vyrobit. Termín, kdy to bude, je neznámý," dodal Bažant.

Vrací se zima. Teploty klesnou k minus sedmi, sněžit má i v nižších polohách

Tento týden se podle meteorologů vrátí zima, teploty v příštích dnech mohou klesnout až k minus sedmi stupňům a má i sněžit, a to především v úterý a ve středu. Sníh se může objevit i v nižších polohách.

Příliš možností k lyžování aktuálně nenabízí ani semilská část Krkonoš. V hodně omezeném provozu tam byla dnes jen tři střediska. Ve Vítkovicích bylo možné lyžovat na jedné červenočerné sjezdovce dlouhé 650 metrů, v Harrachově na 400metrové modré sjezdovce a na Benecku byl k dispozici stometrový lyžařský pás pro nejmenší a začátečníky.

Areály vyhlíží ochlazení, které přišlo už v noci na pondělí. Děla spustili už například na Ještědu, v dalších dnech by se ale mělo ještě více ochladit a vyrábět sníh tak začnou všude. V úterý a ve středu meteorologové slibují také sněhové srážky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, ještěd, rokytnice, lyžování, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz přerušil už i Ještěd, lyžařské areály vyhlíží mráz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.