Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jablonci otevírají centrum Krajanka pro uprchlíky, podpoří ho město

V Jablonci nad Nisou začne fungovat nové komunitní centrum Krajanka pro uprchlíky. Navazuje na dosavadní činnost integračního centra Sokolka, které provozuje spolek Tatrhy. Ten organizuje také činnost Krajanky, na níž získal od města dotaci na fungování v prvních čtyřech měsících letošního roku.

„Zastupitelé Jablonce nad Nisou schválili na svém posledním jednání individuální dotaci spolku Tatrhy, ve výši 250 tisíc korun z městského rozpočtu. Spolek ji použije na integrační aktivity komunitního centra Krajanka,“ informovala mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Nové komunitní centrum Krajanka vznikne v ulici Generála Mrázka na místě centra Pixel. Otevřené bude 1. února a určené je zejména ke spolupráci s válečnými uprchlíky z Ukrajiny.

„Cílem komunitního centra Krajanka je podpora a pomoc lidem z Ukrajiny. Krajanka zprostředkuje kontakt s okolními organizacemi, institucemi i majoritní společností. Nabídne poradenství, podporu členů komunity a jejich aktivizaci, výuku češtiny, tlumočení, společenské aktivity i osvětovou činnost,“ popisuje podobu centra Krajanka náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová (Starostové pro LK) a dodává, že součástí dotace je minimální částka 20 tisíc korun na osobní náklady v rámci úvazků pracovnic. „Ty budou k dispozici také magistrátním odborům k tlumočením a komunikaci s ukrajinskými občany,“ připomíná Hamplová.

Spolek Tatrhy připravuje a realizuje kulturně společenské trhy a jiné akce pro veřejnost, zaměřuje se i na osvětovou činnost, sociální, integrační, komunitní aktivity na podporu integrace a začleňování lidí se zdravotním či sociálním znevýhodněním.

Od počátku války na Ukrajině Jablonec nad Nisou podporoval integrační centrum Sokolka, které sídlilo v suterénu jablonecké sokolovny.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto spolek Tatrhy

Štítky Jablonec nad Nisou, komunitní centrum, uprchlík, dotace, Ukrajina, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci otevírají centrum Krajanka pro uprchlíky, podpoří ho město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.