Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Měření prachu v dole Turów pokračuje, k překročení limitu nedošlo

Díky podepsané mezistátní dohodě mezi Českou republikou a Polskem nehrozí prašné znečištění dolu Turów. Hodnoty nepřekročily stanovený limit a Polsko zprovoznilo další měřící stanice.

Minulý rok podepsala Česká republika a Polsko mezistátní dohodu, která měla obsahovat i pravidelné měření koncentrací prachu na několika bodech v okolí dolu Turów v Polsku. Měření zjistlilo, že hodnoty nepřekročili limit a prach se tak více nešířil.

„V rámci provedeného měření byly sledovány průměrné denní koncentrace prachových částic PM10, přičemž na každém bodě bylo 24hodinové měření provedeno opakovaně vždy ve dvou po sobě jdoucích dnech,“ uvedl člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek.

Měření probíhalo na deseti bodech v okolí dolu Turów od 23. května do 12. června 2022.

„Dle výsledků provedeného měření se průměrné denní koncentrace prachových částic PM10 v blízkém okolí dolu Turów v době měření pohybovaly v rozmezí cca mezi 9 až 43 μg/m3 a ve sledovaném období tak nebyla překročena hodnota stanovená legislativou pro denní imisní limit 50 μg/m3,“ dodal Židek.

Informace o dolu Turów na kvalitu ovzduší v České republice budou také doplněny o data z nové měřící stanice. Ta začala fungovat v prosinci minulého roku. Polsko přidalo také dvě nové měřící stanice, které budou sledovat vliv dolu na polské straně, Dzialozsyn2 a Jasna Góra. Data z těchto stanic by měla splňovat požadavky evropské legislativy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Turów, prach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měření prachu v dole Turów pokračuje, k překročení limitu nedošlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.