Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zima se umoudřila, v Libereckém kraji jsou v provozu všechna větší lyžařská střediska

V Libereckém kraji jsou v provozu, i když jen částečném, všechna větší lyžařská střediska. Na sjezdovkách leží až 75 centimetrů sněhu. Upravené stopy v Jizerských horách i Krkonoších mají běžkaři, přírodního sněhu ale zatím stále není příliš mnoho. Podle údajů na webu horské služby je ho v kraji nejvíce na hřebenech Krkonoš, kolem půl metru. V Jizerských horách leží maximálně asi čtvrt metru sněhu, na Jizerce ještě méně.

Ze středisek v kraji má aktuálně nejširší nabídku Tanvaldský Špičák v Jizerských horách, kde je v provozu 3,8 z 8,2 kilometru sjezdových tratí. „Připravujeme červenou do rukávu, černou a myslíme si, že od pondělí příštího týdne to otevřeme celé," uvedl za středisko Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, která provozuje i areály v Bedřichově a Severák v Hraběticích. S návštěvností v tomto týdnu je Bažant spokojený, denně podle něj v areálech Ski bižu lyžovalo 2000 až 2500 lidí. „Podmínky? Nádherné," dodal Bažant.

V Jizerských horách jsou v částečném provozu také areály v Desné, Josefově Dole, Rejdicích a Příchovicích. V semilské části Krkonoš je možné lyžovat ve skiareálech na Benecku, ve Vítkovicích, Pasekách nad Jizerou, Vysokém nad Jizerou, Jablonci nad Jizerou, Rokytnici nad Jizerou i Harrachově. „Podmínky jsou solidní. Mrzlo, napadlo, sice ne moc, ale kulisa je hezká, deset centimetrů sněhu na střechách," popsal situaci v Harrachově náčelník tamní lanovky Martin Nedvěd. V harrachovském skiareálu je v provozu přes dva kilometry tratí, otevření dalších je plánováno na příští týden.

Lyžuje se také ve skiareálu Ještěd v Liberci, denně tam bylo v tomto týdnu v průměru kolem 700 lidí. „S tím jsme spokojení. To je počet, který jsme očekávali," uvedl za středisko ředitel Jakub Hanuš. Na Ještědu je otevřená páteřní, skoro 1,6 kilometru dlouhá, červená sjezdovka Nová Skalka. „Připravujeme na víkendové spuštění další sjezdovky: Liberecká, Stará Skalka, Beranova cesta a traverz," dodal Hanuš. V provozu bude podle něj i Bucharka, která je vhodná pro děti i výuku začátečníků.

Od pondělí je v omezeném provozu také areál v Rokytnici nad Jizerou. V provozu lanovka Horní Domky a vlek Kaprun. Lanovka na Lysou horu je v provozu pro pěší, běžkaře a skialpinisty v čase 08:30 - 16:00. „Prosíme o pozor na sněžná děla, ale využíváme každé chvilky, kdy je možné zasněžovat pro lepší podmínky na svahu," uvedl areál na facebooku.

Dvě sjezdovky už zprovoznil také areál Černá Říčka v Jizerských horách, kde lidé mohou jezdit na červené a jedné z momdrých sjezdovek.

Pro běžkaře v Jizerských horách je upraveno zhruba 200 kilometrů tratí, i když sněhu není příliš mnoho. „Co všechno budeme upravovat na víkend, ještě nevíme. Dá se lyžovat, ale na pohyb techniky to není. Čekáme, zda něco připadne," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která má úpravu tratí Jizerské magistrály na starosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, ještěd, rokytnice, lyžování, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima se umoudřila, v Libereckém kraji jsou v provozu všechna větší lyžařská střediska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.