Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spor Liberce s Interma BYTY skončí, město bude 256 bytů využívat ještě 18 let

Po pěti letech skončí spor Liberce s firmou Interma BYTY ohledně vlastnictví 256 bytů, které jsou v šesti domech postavených ve společném projektu. Dojednanou dohodu dnes jednomyslně schválili zastupitelé města. Liberec se tak vzdá svého podílu na domech výměnou za to, že bude moci dalších 18 let přednostně byty obsazovat nájemníky v programu sociálního bydlení za snížené nájemné. Bude v maximální výši 65 procent běžného nájemného. Zároveň město i Interma stáhnou žaloby, které podaly k soudu. „Udělá se takzvaná tlustá čára za minulostí," řekl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Podle uzavřené dohody převede Liberec svůj 51procentní podíl na Interma BYTY za kupní cenu 152 milionů korun. Firma ale nic platit nebude výměnou za poskytování služeb sociálního bydlení. Účetně za to bude městu ročně účtovat 8,446 milionu korun, což za 18 let dělá také zhruba 152 milionů korun.

Spor se týkal domů v ulici U Sila. Město se na jejich výstavbě dohodlo s Intermou BYTY v 90. letech, stavělo se na pozemcích firmy. Na výstavbě se radnice podílela více než 82 miliony korun, jež získala jako státní dotaci. Interma přidala ze svého přes 123 milionů. Město díky svému podílu mělo právo rozhodovat o obsazení více než stovky bytů, pro ně navíc platilo regulované nájemné. Zároveň se ale zavázalo, že 20 let od postavení domů převede svůj podíl na Intermu za korunu. Předchozí vedení města ale tuto dohodu zpochybnilo a smlouvu považovalo za neplatnou. Zdůvodnilo to řadou právních vad a za hlavní pochybení označilo to, že smlouvu o převodu neprojednalo zastupitelstvo a záměr nezveřejnilo na úřední desce.

Stanoviska obou stran k vyřešení sporu byla dlouho velmi rozdílná. Radnice prosazovala model, že mu zůstane zhruba 100 bytů a soukromé firmě kolem 150. Interma s rozdělením nesouhlasila a trvala na tom, že se stane výlučným vlastníkem všech bytů. I ona ale musela udělat ústupky. Původně například navrhovala, že město byty pro sociální bydlení bude moci dále využívat jen 12 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Interma

Štítky ČR, správa, byty, soud, sociální, Liberec, interma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor Liberce s Interma BYTY skončí, město bude 256 bytů využívat ještě 18 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.