Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O titul Historické město roku bude bojovat Jablonec nad Nisou, krajský vítěz

Vítězem krajského kola soutěže historického města roku se stal Jablonec nad Nisou. O Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2022 soupeřil s dalšími čtyřmi konkurenty, městy Lomnice nad Popelkou, Turnovem, Nový Bor a Jilemnice.

Druhé místo obsadil Nový Bor, který postoupil do celostátního kola v roce 2019. Třetí příčku získala Lomnice nad Popelkou, loňský vítěz krajského kola. V těsném bodovém rozdílu se na další místo dostalo město Turnov a pátou příčku obsadila Jilemnice, vítěz titulu Historické město roku 2012.

„Příkladná je práce města se soukromým a veřejně prospěšným sektorem, například s církví a Sokolem. Zároveň je v následujícím období připraveno množství projektů na rekonstrukci památek a jejich využití, a to jak z prostředků města, tak státního rozpočtu,“ za komisi zhodnotil vítězné město Václav Němec z libereckého Národního památkového ústavu (NPÚ).

Komise také ocenila důraz na detaily při realizacích projektů v městské památkové zóně, ocenila propagaci samotného města, jeho památek, a především významných osobností. A také aktivity města, které se samo snaží vyhledávat majitele památek a na obnovách s nimi spolupracovat.

„V loňském roce se právě velké výročí osobnosti Roberta Hemmricha – místního rodáka a architekta, který Jablonci nad Nisou vtiskl významnou tvář, stalo motivací pro řadu kulturně-vzdělávacích akcí. A nesmíme opomenout ani Korálkovou cestu, jež vede zejména dětské návštěvníky po významných pamětihodnostech města,“ vyjmenovala Alžběta Sakařová, mluvčí NPÚ Liberec.

Vyhlášení celostátního vítěze soutěže se uskuteční 18. dubna.

Ohodnoť článek

Foto NPÚ

Štítky Jablonec nad Nisou, Turnov, Nový Bor, Jilemnice, Lomnice nad Popelkou, Národní památkový ústav, Historické město roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O titul Historické město roku bude bojovat Jablonec nad Nisou, krajský vítěz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.