Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec je rájem pivovarů. Vaří v nich světlá piva, ležáky i speciály

V obecním pivovaru se v Liberci začalo pivo vařit už v roce 1599. Stával s místech dnešního Fóra. Jen kousek dál, v Rumunské ulici, vybudoval Albrecht z Valdštejna pivovar panský a ve Vratislavicích se začalo pivo vařit v roce 1872. Dnes se v Liberci zlatavý mok vaří hned na několika místech.

„I dnes si milovníci piva najdou to své. Ať už pivo, které vyrábí velký pivovar nebo řemeslná piva z minipivovarů. Kromě níže uvedených je i v okolí Liberce řada dalších minipivovarů, jejichž pivo si můžete v libereckých restauracích nebo obchodech koupit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Namátkou lze jmenovat třeba piva z pivovarů Albrecht ve Frýdlantu, ze Cvikova, ze Zásady pocházející piva Rezek a známý je i pivovar na Malé Skále. V Liberci je k dostání i českodubské pivo z Beranova pivovaru, pivo z Rohozce, z harrachovského pivovaru Novosad a syn a zapomenout rozhodně nelze ani na největší pivovar Svijany. Svoje pivo vaří také v Příchovicích U čápa.

„Ochutnávám piva rád a těší mě, že jsou v Liberci k dostání, ať už v pivotékách nebo nápojkách. Člověk může ochutnt nejen piva místních pivovarů, ale i třeba z Krkonoš nebo Českého ráje," říká milovník piva Pavel Smutný.

Vlajkovou lodí v moři piva přímo v Liberci je právě vratislavický Pivovar Konrad ve Vratislavicích. Nabízí 17 druhů piv, světlé i tmavé, klasiku i speciály. Vyzkoušet lze třeba tmavého Kapucína, světlý jedenáctistupňový velmi hořký ALE Gepard, v nabídce nechybí citronový Chytrón, Svatopavelská šestnáctka anebo lehké pivo Reichenberger.

Na tramvajové trase k Ještědu vznikl Pivovar Warehouse. Zde čepují klasiku v podobě světlé ležácké jedenáctky, polotmavou dvanáctku, ale chybět samozřejmě nebudou ani kvašené speciály ALE a IPA. Známé jsou pod označením Kousek piva.

V Harcově vítá všechny žíznivé Rodinný minipivovar Vendelín, který servíruje vlastní světlý nebo polotmavý kvasnicový ležák. V roce 2001 Vendelín získal ocenění Minipivovar roku.

Další minipivovar, tentokráte s poetickým názvem Studánka, láká na kvasnicové pivo vyráběné tradiční českou recepturou bez pasterizace. Pivo uvařené tímto způsobem neztrácí významné přírodní prvky, jakými jsou minerály a vitamín B, a získává lehkost a příjemnou nahořklost. Vaří ho v Krásné Studánce.

Také podnik Kulečník U Hrocha má svůj malý domácí pivovar v areálu univerzitních kolejí na Harcově v bloku F. Je tu možno ochutnat světlý nebo polotmavý ležák a zahrát si kulečník nebo šipky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec je rájem pivovarů. Vaří v nich světlá piva, ležáky i speciály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.