Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dostavba divadla v Turnově nepatří nyní mezi priority města

Roky připravovaná dostavba městského divadla v Turnově za více než 100 milionů korun nepatří mezi priority radnice pro nejbližších pět let. Zastupitelé města ji v chystaných projektech nad 15 milionů korun zařadili na předposlední, tedy 11. místo.

Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) ale ani od realizace tohoto projektu zatím ustoupit nechce. V úvahu podle něj přichází rozdělení dostavby divadla na etapy, jednat o tom chce nejprve s ostatními radními města.

„Na druhou stranu vnímám to, že pro zastupitele v době energetické krize a války na Ukrajině se výdaj za divadlo ve výši, bývalo to přes 100 milionů, teď to může být třeba 130 nebo 140 milionů, jeví jako výdaj, který si město nemůže v tuto chvíli dovolit," řekl starosta.

Turnovské divadlo s kapacitou 310 míst patří mezi nejstarší kamenná divadla v republice. Pro ochotníky ho postavila v roce 1874 místní záložna, stavělo se jako zmenšená kopie Prozatímního divadla v Praze. Budova turnovského divadla je sice v relativně dobrém stavu, problém je ale v zázemí. Prostor šaten je malý, nedostatečná je kapacita toalet i místa, kde se mohou diváci o přestávce nebo po představení spolu pobavit. „Ve chvíli, kdy jsou tam větší akce, tak si uvědomuji, že toto takto nejde. Foyer je špatně uděláno," uvedl Hocke.

Podobu přístavby zastupitelé města schválili už před šesti lety. Je založená na skle a kovu a navržené řešení považuje starosta za unikátní. „Projekt je hezký, podařilo se ho dát dohromady s panem architektem Pleskotem, jedním z nejlepších architektů v České republice, takže já to vnímám jako velkou příležitost pro Turnov a nechtěl bych ji nechat proklouznout mezi prsty," řekl Hocke. Možným řešením by podle něj mohlo být, pokud by se přístavba stavěla na etapy. Pokud k tomu dostane mandát od ostatních radních města, chce starosta znovu oslovit architekta Josefa Pleskota, zda a za jakých podmínek by bylo možné projekt rozdělit.

Zastupitelé patnáctitisícového města za prioritní v projektech nad 15 milionů korun považují pro roky 2023 až 2027 vybudování nové plnohodnotné školy v Turnově 2, dostavbu nemocnice a rekonstrukci a rozšíření sportovní haly v Turnově 2.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, divadlo, stavby, hospodářství, Turnov, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba divadla v Turnově nepatří nyní mezi priority města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.