Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V zoologické zahradě se čile buduje. Na jaře čeká návštěvníky řada novinek

V zoologické zahradě v Liberci vládne v těchto dnech čilý stavební ruch. Postupně se tak naplňují plány na obnovu některých expozic a pavilonů. Rušno tu bude celý rok.

V horní části areálu je dokončována stavba nového pavilonu a chovatelského zázemí pro novozélandské papoušky nestor kea. To vzniká přestavbou léta nevyužívané dřevěné budovy, která kdysi sloužila jako letní toalety. Součástí pavilonu budou dvě venkovní voliéry a jedna vnitřní expozice. Domov v něm najdou dva páry nestorů kea, které momentálně obývají venkovní expozice pavilonu tropů původně určené pro zoborožce.

„Jsme jedna z mála organizací na světě, které se daří nestory kea pravidelně úspěšně odchovávat. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli postavit jim zcela nový samostatný pavilon, díky kterému získají tito mimořádně chytří a ohrožení papoušci lepší a důstojnější chovatelské podmínky,“ řekl zoolog a kurátor ptactva Jan Hanel. Stavba, která vyjde libereckou zoo zhruba na 7 milionů korun, by měla být hotová do letošního jara.

Intenzivně se pracuje i v pavilonu opic, který je od září loňského roku uzavřen. Rekonstruuje se jeho vnitřní prostor, kdy jeho design má po dokončení připomínat tropický deštný les. Menší druhy opic budu mít nově větší prostory, nová bude i podlaha a skla, která umožní lepší výhled na primáty. Pokud vše půjde podle plánu, liberecká zahrada by ráda zrekonstruovaný pavilon představila nejpozději do konce března.

Návštěvníci se mohou těšit i na nové bistro naproti voliérám s ptáky. Jeho součástí bude i venkovní posezení s okrasnými záhony a zelení.

Chystá se přestavba pavilonu žiraf

Kompletní rekonstrukcí a přestavbou by ale měly postupně projít i další pavilony a výběhy. Koncem minulého roku bylo již podruhé vyhlášeno výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace na kompletní rekonstrukci pavilonu žiraf, její návštěvnické části i venkovního výběhu, který by se měl téměř zdvojnásobit.

„S rekonstrukcí, která přinese nejen lepší tepelně izolační vlastnosti budovy, ale také důstojnější prostředí pro zvířata i návštěvníky, bychom rádi začali ještě v průběhu tohoto roku.  Zda se nám to podaří, ale záleží na mnoha faktorech, lidských i zoologických. Po dobu rekonstrukce totiž bude potřeba naše stádo žiraf dočasně přesunout do jiné zoologické zahrady,“ popsal ředitel zoo David Nejedlo.

Mezi další rozpracované projekty patří i kompletní rekonstrukce pavilonu levhartů, protierozní opatření ve výběhu oslů somálských nebo rekonstrukce Labutího jezera se stavbou zimoviště pro lemury a pelikány.  Během tohoto roku bude také vyhlášen soutěžní dialog na tvorbu architektonicko-urbanisticko-krajinářské studie na využití nového zhruba dvanáctihektarového území, o které se zoo postupně v následujících letech rozšíří. Má pracovní název Údolí ohrožené divočiny.

„Při převzetí zoologické a botanické zahrady jsme slíbili, že začneme ihned opravovat to, co opravu potřebuje a tam, kde musíme projektovat, zahájíme výběrová řízení na projektování. Tento slib držíme. Už v loňském roce si mohli lidé všimnout významného vylepšení dětského koutku a řady dílčích oprav v zahradě,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky zoologická zahrada, rekonstrukce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoologické zahradě se čile buduje. Na jaře čeká návštěvníky řada novinek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.