Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Blíží se rok od začátku války na Ukrajině. Výročí v Liberci připomínají rozstřílená auta z Irpině

Právě rok od chvíle, kdy začala válka na Ukrajině, uplyne 24. února. K tomuto smutnému výročí organizace Paměť národa a Post bellu připravily výstavu dvou rozstřílených vraků aut z ukrajinského města Irpiň. Auta jsou vystavena na univerzitním náměstí a váže se k nim příběh. Auta před budovou G budou až do 27. února.

Kolem spálených a rozstřílených aut jsou rozmístěné panely, na kterých si lze přečíst příběh rodiny, která auto vlastnila. Každý vystavený vrak má dotykový ovladač, kterým se spustí audio příběh z Ukrajiny. „Jedná se o dramatické osudy lidí, kterým se takřka zázrakem podařilo dostat se z ruského obklíčení. Jejich domy a auta byla však zdemolována ruskými okupanty,” popsala Kristýna Bardová, tisková mluvčí organizace Post Bellum.

Výstava rozstřílených aut z Ukrajiny

Pondělí, 13. února 2023, 14:25

Výstava rozstřílených aut z Ukrajiny
Výstava rozstřílených aut z Ukrajiny

Výstava má ukázat, jak se lidem na Ukrajině během jediného dne dramaticky změnil život. „Lidé přišli o dům, vybavení, doklady, mnohdy na poslední chvíli si zachránili životy. A my známe příběhy dvou z nich,“ pokračuje Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel online archivu Paměti národa.

„Moc si přeji, aby putovní výstava o Ukrajině, o tomto obrovském ruském bezpráví a zločinech, ukazující na těchto zdemolovaných autech zparchantělost války, zasáhla tisíce spoluobčanů a udržela vůli Čechů pomáhat a stát na straně přepadené Ukrajiny,” dodal.

Cílem výstavy je také ukázat, jak blízko se válka odehrává. „Při pohledu na ohořelé vraky osobních aut a poslechu příběhů rodin, které je vlastnily, se těžko ubráníte srovnání s vlastním životem a pohodlím. Svoboda je křehká, není zadarmo a toto je pro nás zpráva směrem do české společnosti. Nezapomínat, pomáhat a za dosavadní pomoc i poděkovat,“ dodala Michaela Pavlátová, ředitelka Paměti národa Severní Čechy. 

Výstava se koná na půdě univerzity, která opakovaně Ukrajině projevila solidaritu. „Poskytli jsme ubytování stovkám především žen s dětmi na našich kolejích ve Vesci a pak i na Harcově, uspořádali jsem pro ně dost úspěšné sbírky ošacení, nádobí, vybavení, hygienických potřeb i hraček, aby se mohly na kolejích důstojně zařídit. Na naší fakultě zdravotnických studií uspořádali humanitární sbírku, která putovala přímo na Ukrajinu,“ vypočítal mluvčí univerzity Radek Pirkl.

V tomto akademickém roce u nás začalo studovat 46 studentek a studentů, kteří uprchli z Ukrajiny a jsou v režimu dočasné ochrany. „U příležitosti tohoto neblahého výročí jsme chtěli veřejnosti umožnit, aby se seznámila s důsledky války. Vraky automobilů výmluvně poukazují na utrpení, které každý den už rok zažívají lidé na Ukrajině,“ uzavřel rektor univerzity Miroslav Brzezina.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky ukrajina, válka, vraky aut, paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se rok od začátku války na Ukrajině. Výročí v Liberci připomínají rozstřílená auta z Irpině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.