Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Science café se vrací. O českém ateismu pohovoří David Václavík

V Liberci začíná nová sezóna Science Café. Letošní ročník bude v Knihkupectví Fryč patřit vědcům z liberecké Technické univerzity. Jako první vystoupí už v úterý v podvečer vedoucí katedry filozofie David Václavík s tématem Český ateismus. Mýtus nebo skutečnost?

Science Café je cyklus neformálních diskusí s vědci v prostředí kaváren. „Smyslem setkání je společné hledání otázek a odpovědí, představení vědců jako inspirativních osobností a prezentace konkrétních vědeckých výzkumů. Je to prostor a čas pro setkávání vědců a veřejnosti,“ řekl za pořadatele Martin Fryč.

Prvním hostem bude David Václavík a jeho téma Český ateismus. Mýtus nebo skutečnost? Česko je tradičně považováno za jednu z nejvíce ateistických zemi na světě. Je jí ale skutečně? Proč je nejkomplikovanější vztah vůči náboženství v oblastech bývalých Sudet? Nevrací se v posledních letech náboženství na scénu i v Česku? Science Café s religionistou a vedoucím katedry filozofie TUL se bude ptát i na tyto otázky.

David Václavík

V letech 2000 až 2002 také spolupracoval s Centrem pro ekonomickou a sociální strategii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Podílel se především na analýzách situace etnických a kulturních minorit a problematiky kulturní identity. V roce 2004 ukončil doktorské studium religionistiky na FF MU a na Ústavu religionistiky téže fakulty začal působit jako odborný asistent. Zde se věnoval zejména metodologii religionistiky, fenoménu nových náboženských hnutí, sociologii náboženství a roli náboženství v moderní společnosti. Od roku 2005 do roku 2010 byl vedoucím Ústavu religionistiky. V roce 2015 se stal vedoucím Katedry filosofie na FP TUL.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Knihkupectví Fryč

Štítky science café, liberec, fryč, václavík, tul, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Science café se vrací. O českém ateismu pohovoří David Václavík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.