Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čestným občanem Liberce se letos stane Nevrlý, medailí město ocení šest lidí

Liberec letos udělí čestné občanství zoologovi a spisovateli Miloslavu Nevrlému a medailí města ocení dalších šest lidí. Termíny předání zatím stanovené nejsou. Ladit se budou i s oceněnými.

Letos devadesátiletý Nevrlý se stane za posledních 170 let teprve 47. čestným občanem Liberce.

„Myslím, že to je postava, kterou v Liberci nemusím vůbec představovat," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Profesní život spojil Nevrlý se Severočeským muzeem v Liberci, kde působil několik desítek let. Kromě toho je uznávaným spisovatelem a autorem řady okouzlujících knih o přírodě. Jeho asi nejslavnější dílo je Kniha o Jizerských horách.

Druhým nejvyšším vyznamenáním pátého největšího města v zemi, což je medaile, letos radnice ocení šest lidí. In memoriam ji dostane trumpetista, kapelník a dirigent orchestru, který nese jeho jméno - Ladislav Bareš. Další ocenění by medaili města měli převzít osobně. Získá ji pedagožka, spisovatelka a majitelka rodinného nakladatelství Bor Eva Koudelková, operní pěvec a bývalý ředitel Divadla F. X. Šaldy František Dáňa, malíř, grafik a pedagog Jaroslav Švihla i podnikatel Miroslav Kučera, který je spojený přes investiční fond LIF s pivovarem Svijany, hotelem Zlatý Lev, zámkem ve Svijanech i bytovou výstavbou Na Perštýně v Liberci. Medaili město ocení také stoletého Františka Hercla, účastníka protinacistického odboje a pedagoga i matematika, který 36 let působil na liberecké Střední průmyslové škole strojní a elektro.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky ČR, správa, ocenění, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To je čest být ve vitríně s Henleinem, Gottwaldem :-D Nic proti panu Nevrlému, Liberci a Jizerkám dal kus života. Jen holt ten kretenismus Langra, který ty svý názory o Henleinovy šíří veřejně...

Úterý, 21. února 2023, 11:42Odpovědět

Čestným občanem Liberce se letos stane Nevrlý, medailí město ocení šest lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.