Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V zoologické přivítali letos na světě už řadu mláďat, napjatě čekají na dravce

Mláďata pelikánů, paviánů nebo i myší už v tomto roce přivítali na světě v liberecké Zoologické zahradě. Na svět jich s blížícím se jarem přichází stále více a některá jsou netrpělivě očekávána.

Jedním z posledních, které přivítali na světě, je sameček antilopy koňské. Mládě přišlo na svět první únorovou sobotu, ale vzhledem k tomu, že matkou je prvorodička, zoologové s chovateli dopřáli samici s potomkem dostatečný klid. Nezkušená matka se ale vzorně stará a malá antilopa zdárně roste.

„Řadu dalších mláďat mohou vidět návštěvníci i jinde v expozicích, jiná jsou naopak ještě zrakům veřejnosti ukrytá. Třeba pelikáni, kteří zimují v uzavřeném pavilonu i s mláďaty,“ uvedla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Velké očekávání je u chovatelů dravých ptáků. „Hnízdní sezona u dravců je v plném proudu,“ potvrdila Tesařová. Na vejcích sedí oba chovné páry orlosupů bradatých, které v zoologické zahradě mají. Pokud se podaří mláďata úspěšně odchovat, budou s největší pravděpodobností vypuštěna do volné přírody. V Liberci odchovaných mláďat bylo do evropských velehor vypuštěno již patnáct malých orlosupů.

V minulém roce přišlo v Liberci na svět 107 mláďat. Z toho 64 savců, 15 ptáků, 10 plazů a 18 obojživelníků. Mezi nejvýznamnější patřilo mládě margaye, které se v liberecké zahradě narodilo poprvé v její historii. Patnáct let tak ZOO čekala na koťata u levhartů čínských a nejvíce přírůstků bylo u tropických žabek pralesniček strašných, a to celkem osmnáct.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marta Doležalová

Štítky zoologická zahrada, Liberec, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoologické přivítali letos na světě už řadu mláďat, napjatě čekají na dravce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.