Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak jsou na tom děti po sto letech? Liberečtí výzkumníci zopakují historické měření

V roce 1923 zorganizovali otec a syn Roubalovi unikátní měření tělesné zdatnosti českých a slovenských dětí. Liberečtí výzkumníci z místní univerzity se nyní měření rozhodli zopakovat, výsledky by pak měly přinést srovnání dětí dnes a před sto lety.

Měření v roce 1923 proběhlo podle metodiky tělocvikáře a sokola Emanuela Roubala a jeho syna lékaře Jana Roubala. Probíhalo na osmdesáti českých a sedmnácti slovenských školách. Děti se nejprve měřily a vážily, poté prošly testy pohybových schopností.

Ke stoletému výročí tohoto měření přišli liberečtí výzkumníci s tím, že by měření zopakovali. „Z realizovaných výzkumů a šetření například víme, že současné děti jsou významně vyšší, v průměru tak o deset centimetrů,“ vysvětlil v tiskové zprávě Aleš Suchomel, vedoucí KTV, který je současně garantem odborné studie.  

Kondice mládeže v roce 1923

  • Tělesná výška 18letých dívek byla v průměru 158,1 cm a chlapců 170,4 cm.
  • Tělesná hmotnost 18letých studentek byla v průměru 56,3 kg a jejich stejně staří spolužáci vážili v průměru 62,5 kg. 
  • Chlapci ve věku 12 let uběhli 50 metrů v průměru za 9,6 sekundy.
  • Chlapci ve věku 15 let skočili z místa do dálky v průměru 192,3 cm.
  • Shyby (tehdy: výsuky): chlapci ve věku 11 let udělali v průměru 3 shyby podhmatem, osmnáctiletí studenti udělali v průměru 10 shybů.

Podle něj je možné, že v měření vědci zaznamenají například pokles ve vytrvalosti a ani svalová síla horní části trupu nebude obecně taková, jako byla u dětí před sto lety. „Pro přesnější stanovení předpokládaných výsledků ale nemáme komplexní soubor dat napříč celou republikou i Slovenskem, jaký chceme soustředit letos na jaře rekonstrukcí testů Emanuela a Jana Roubalových,“ dodal s tím, že šetření je co do rozsahu unikátní i v mezinárodním měřítku.

Měření z roku 1923 je velice dobře zdokumentované a liberečtí výzkumníci tak na něj mohou dobře navázat. Ti metodiku převzali, ale některé testy zredukovali podle dnešních podmínek. „Některé testy tělesné zdatnosti by dnes nebyly ani jednoduše proveditelné, je to třeba hod oštěpem či diskem, které se v roce 1923 na školách běžně prováděly,“ uvedl Lukáš Rubín, akademický pracovník z KTV a zároveň spolugarant odborné studie.

Z původních čtrnácti pohybových testů tak vznikla testovou sestavu, která čítá pět testů zaměřených na základní pohybové schopnosti. „Je to skok do dálky z místa, hod míčkem do dálky z místa, shyby podhmatem a rychlostní i vytrvalostní běh,“ vypočítal.

Testování začne už osmého března na nymburském gymnáziu, zapojí se i studenti z Gymnázia F.X. Šaldy, kteří se zapojili i do měření před sto lety. Stejně jako dalších třináct víceletých gymnázií po celé republice: v Praze, Brně, Plzni, Pardubicích, Třebíči, Jindřichově Hradci, Kyjově a dalších městech, na nichž testy také před sto lety zorganizovali.

Před sto lety bylo otestováno celkem 105 tříd s žáky od 11 do devatenácti let. Podobný počet by se měl zapojit i letos. „Odborní asistenti z naší katedry na každou zapojenou školu pojedou a učitele nebo učitelku tělocviku zaškolí v metodice, aby měření a testování proběhlo shodným způsobem na všech školách,“ doplnil Suchomel.

Do sběru dat na školách se aktivně zapojí také studenti programu sport se zaměřením na zdravý životní styl v rámci své odborné praxe. „Zúčastněné školy vybavíme kompletní testovací sadou a dostanou od nás i vyhodnocení a certifikát o účasti na této rozsáhlé studii,“ uzavřel Aleš Suchomel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky výzkum, děti, roubalovi, měření, tul, katedra tělesné výchovy, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak jsou na tom děti po sto letech? Liberečtí výzkumníci zopakují historické měření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.