Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V únoru skončilo tolik živností jako loni za celý rok, vliv mají datové schránky

V únoru v Česku zrušilo živnost 78 042 podnikatelů, což je téměř tolik jako za celý loňský rok, kdy podnikání ukončilo 80 163 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Od začátku roku počet ukončených živností přesáhl rekordních 95 tisíc. Informace dnes poskytla poradenská společnost Dun & Bradstreet, podle které je za rušením živností především povinné zavedení datových schránek i pro OSVČ.

Nových podnikatelů za první dva měsíce letošního roku přibylo 15 137, o 13 procent víc než loni. "Masivní rušení živností nepolevuje a počty fyzických osob - podnikatelů, kteří se rozhodli skoncovat s podnikáním, lámou historické rekordy. Celkový počet registrovaných podnikatelů v ČR se letos snížil o víc než 87 tisíc," uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. Živnostenská oprávnění podle ní ruší ve větší míře podnikatelé, kteří reálně nepodnikají.

Aktuálně je v Česku registrováno více než 2,1 milionu živnostníků. Počet zrušených živností byl ve srovnání s předchozími dvěma roky vyšší už ve většině měsíců loňska, znatelný byl nárůst zejména v posledních třech měsících roku. V říjnu skončilo 8400 živností, v listopadu 11 800 a v prosinci 17 400.

Letos zatím nejčastěji živnosti rušili podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu, výstavbě budov a stravování. "Fyzické osoby, které používaly podnikání na živnostenský list jako legální formu přivýdělku, budou volit jiné možnosti, jako jsou například dohody o práci vykonávané mimo pracovní poměr nebo přejdou do šedé zóny," předpověděla Štěpánová.

Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do března podle předpokladů jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Schránky ministerstvo vnitra zřizuje automaticky. Naopak dobrovolné zůstane používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby, protože poslanci na poslední chvíli povinnost v zákoně zrušili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, internet, správa, OSVČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V únoru skončilo tolik živností jako loni za celý rok, vliv mají datové schránky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.