Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec s dalšími partnery získal milion eur na vytvoření komunitní energetiky

Liberec s místní univerzitou, teplárnou a firmou LEEF získal evropskou dotaci milion eur (cca 24 mil. Kč) na vytvoření komunitní energetiky ve městě. Funkční společenství pro sdílení místně vyrobené elektřiny chtějí mít do dvou let.

„My doufáme, že se nám povede nastavit co nejlepší komunitní energetiku tak, abychom do toho postupně připojovali další partnery. A úplně v ideálním finálním výsledku se stalo to, že budeme umět připojit i každého vlastníka fotovoltaického panelu, ale i dodávat to (elektřinu) bytovým družstvům, které fotovoltaické panely nebudu mít," řekl náměstek Adam Lenert (ANO). Od projektu si slibuje, že přinese městu a jeho organizacím výraznou úsporu v nákladech za energie i že město bude energeticky soběstačnější.

Liberec má připravený už i jeden konkrétní projekt. Plánuje, že instaluje solární panely na střechách deseti městských budov. Odhadem na to bude potřeba 57 milionů korun, zhruba třetinu z této sumy by radnice chtěla zaplatit z dotace. Získat ji chce z programu modernizačního fondu ministerstva životního prostředí.

Podle Lenerta připravují nyní také vytvoření nového odboru na magistrátu, který by byl zaměřený na energetiku. „Měl by mít pravděpodobně pět lidí s tím, že by převzal kompletní energetický management na městě, městských budovách a byl by partnerem pro tu komunitní společnost," dodal. Podle něj počítá město s tím, že pracovníci odboru bude také radit obyvatelům, jak postupovat v možných energetických úsporách. Odbor by mohl vzniknout nejpozději v květnu. „A ideálně by mohl začít naplno fungovat od září letošního roku, pokud se nám ho povede personálně naplnit, protože i v této oblasti je velký nedostatek odborníků," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec s dalšími partnery získal milion eur na vytvoření komunitní energetiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.