Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velikonoce v Jablonci nabídnou tradiční slavnosti na náměstí, koncerty i výstavu

Tradičním Velikonoce v lidovém duchu a další pestrý program přinesou Velikonoce v Jablonci nad Nisou. Ve městě začnou 30. března a potrvají do 10. dubna. Návštěvníci se mohou těšit na trhy s regionálními produkty, koncerty, výstavy, ale třeba i otevřenou vyhlídku na věži.

„Letošní Velikonoční slavnosti se tradičně ponesou ve folklorním duchu, který připomene Velikonoce především jako oslavu jara, setkávání a veselí. Chtěli jsme však přinést i nějakou novinku a tou je zapojení platformy Liberecký kraj sobě, která k nám přiveze regionální výrobce z celého kraje,“ uvedla jablonecká náměstkyně Jana Hamplová (Starostové pro LK).  

Program zahájí ve čtvrtek 30. března v 18 hodin jarní zpívání se sborem Iuventus, gaude! O den později se otevře výstava obřích vajíček a na program navážou i víkendové Velikonoce v Křišťálovém údolí, kdy se veřejnosti otevřou dílny sklářů, šperkařů i výrobců bižuterie v širokém regionu. Samozřejmě i v Jablonci nad Nisou, včetně muzea skla a bižuterie nebo Křišťálového ráje.

„Rozhodně Jablonečané nepřijdou o tradiční Velikonoční slavnosti. Ty budou od 5. do 7. dubna v centru Jablonce, které zaplní desítky výrobců rukodělného zboží, lokálních producentů i prodejců nejrůznějších dobrot,“ zve do Jablonce nad Nisou náměstkyně Hamplová s tím, že návštěvníci, kteří se za pestrou nabídkou na velikonoční trhy vydají, si mohou zároveň po celé tři dny vychutnat pořádnou porci dobré muziky, tance a také divadla pro děti. Program bude zdarma ve velkém stanu před radnicí, aby návštěvníky i účinkující ochránil před aprílovým počasím.

Originální produkty a řemeslné výrobky regionálních výrobců sdružených platformou Liberecký kraj sobě nabídne v rámci letošních Velikonočních slavností regionální tržnice na Mírovém náměstí. Na dvacet stánků představí průřez pestrou škálou regionálních produktů od Krkonoš po Lužické hory. „Stánkový prodej dalšího sortimentu, jako jsou pomlázky, velikonoční dekorace, originální šperky, svícny, keramika, koření a podobně, pak zaplní i přilehlé pěší zóny a chybět nebude ani dobré jídlo a pití,“ poznamenala mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Vstup na akce je zdarma. „Těšit se můžou návštěvníci na folklorní zpěv a tanec, kde kromě místního souboru Nisanka, který na slavnostech tradičně spolupracuje, vystoupí i hosté – Valašský soubor písní a tanců Vsacan a Folklorní soubor Písečan,“ avizuje některé části programu Hamplová.

Dramaturgii zpestří také world music kapely Milánosz, jazzově laděný a jižním temperamentem okořeněný Amanita Band nebo živelný klezmer a orientální melodie v podání skupiny Rejbele. Hlavně dětem jsou pak určené loutkové pohádky v podání divadel Basta-fidli, Dam Dam nebo Karrosa. Za příznivého počasí bude možné vystoupat na radniční věž, sraz zájemců a vstupenky jsou v Turistických informacích v přízemí radnice. Zavítat můžete také do Ekocentra v areálu Eurocentra a uplést si vlastní pomlázku nebo zkusit zdobení vajec voskovou technikou.

Závěr Velikonočních oslav bude dětem, které mohou společně s rodiči vyrazit 9. dubna na Putování za velikonočním pokladem a o den později, od 10 hodin se budou slavit Velikonoce na Petříně.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky Velikonoce, slavnost, Jablonec nad Nisou, koncerty, výstava, lidové tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce v Jablonci nabídnou tradiční slavnosti na náměstí, koncerty i výstavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.